Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  28.11.2012 10:54:12

RBI do září vykázala hrubý zisk přes 1 mld.EUR

·         Zisk před zdaněním vzrostl o 8 %  na 1,115 miliardy eur

·         Poměrový ukazatel Core Tier 1 posílil na 10,2 %, Tier 1 na 10,7 %

·         Výnosy klesly o 5 % na 3,885 miliardy eur

·         Tvorba opravných položek klesla o 20 % na 623 milionů eur

·         Náklady skupiny vzrostly o 2 % na 2,336 miliardy eur

Raiffeisen Bank International AG (RBI) vykázala v prvních třech čtvrtletích konsolidovaný zisk ve výši 842 milionů eur, což představuje meziroční nárůst o 13 procent. Zisk před zdaněním vzrostl
o 8 procent na 1,115 miliardy eur a zisk po zdanění o 17 procent na 889 milionů eur. Výnos na akcii se tak zvýšil z 3,06 eura na 3,55 eura.

„Vhledem ke slabému ekonomickému růstuEvropě, krokům vedoucím k posílení našeho kapitálu
a prostředí nízkých úrokových sazeb se jedná o příjemný výsledek. K tomuto výsledku přispívá kontrola nákladů a silné zastoupení skupiny v celém regionu střední a východní Evropě, kde je slabší vývoj na některých trzích vybalancován dobrým růstem jinde,“ komentoval výsledky generální ředitel RBI Herbert Stepic.

Na zisku banky se nejvíce podílejí úrokové příjmy, které tvoří 67 % celkových výnosů, meziročně došlo k jejich poklesu o 5 % na 2,596 miliardy eur. Příjmy z poplatků pak klesly na 1,12 miliardy eur. K nejvyššímu nárůstu zisku došlo v letošním roceRusku a v zemích jihovýchodní Evropy, především Rumunsku. Naopak zisk zemí střední Evropy klesl, důvodem je především vývoj v Maďarsku.

Tvorba opravných položek meziročně mírně klesla o 158 milionů eur na 623 milionů eur. K největším poklesům sice došlo v Maďarsku, ale i tak je tam tvorba opravných položek stále na vysoké úrovni. Podíl nesplácených úvěrů se zvýšil na 10,0 procenta, za nárůstem je především akvizice Polbank. Celkové náklady skupiny vzrostly jen mírně, a to i přes integraci Polbank.

Celková aktiva skupiny zůstala téměř beze změny na 147,1 miliardy eur. Poměr úvěrů a vkladů se zlepšil o čtyři procentní body na 118 procent.

Core Tier 1 kapitál RBI dosáhl 10,2 procenta, po započtení letošního zisku činí dokonce
10,9 procenta.

RBI ke konci září obsluhovala klienty na 3115 pobočkách, což představuje od počátku roku nárůst
o 6,4 procenta. Za nárůstem je opět především akvizice Polbank. Ke konci září skupina zaměstnávala 61.645 pracovníků, což je od počátku roku růst o 1639 lidí, opět způsobený především akvizicí Pobank. Ke konci září měla RBI 14,1 milionu klientů.

V samotném 3. čtvrtletí dosáhl konsolidovaný zisk skupiny 141 milionů eur, což představuje pokles oproti 2. čtvrtletí o 11 procent. V letošním roce očekává RBI stabilní vývoj obchodních výsledků, které budou i nadále ovlivňovány ekonomickým prostředím a zpřísněnými kapitálovými požadavky. Ve zbytku roku se dá kvůli nepříznivému ekonomickému vývoji očekávat na některých trzích mírný růst nesplácených úvěrů, a to především v Maďarsku, tvorba opravných položek by měla zůstat spíše stabilní. Střednědobý cíl návratnosti kapitálu drží RBI na 15 procentech.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.

Základní informace o Raiffeisenbank a.s.

Raiffeisenbank a.s. (RBCZ) poskytuje od roku 1993 v České republice široké spektrum bankovních služeb soukromé i podnikové klientele. Raiffeisenbank obsluhuje klienty v síti více než 120 poboček
a klientských center, poskytuje rovněž služby specializovaných hypotečních center, osobních,  firemních a podnikatelských poradců.

Raiffeisenbank loni  zvýšila zisk o 22 % na 2,22 miliardy korun. Celková aktiva banky přesahují 200 miliard korun, Raiffeisenbank je podle tohoto ukazatele pátou největší bankou na českém trhu.

Nabídku kvalitních služeb potvrzuje celá řada domácích i mezinárodních ocenění. V soutěži „Fincentrum Banka roku 2011“ získalo eKonto počtvrté v řadě získalo titul pro nejlepší účet, banka tradičně bodovala i v anketě Nejdynamičtější banka roku. Raiffeisenbank rovněž získala titul pro nejlepší bankuČeské republice od PwC. V soutěži Zlatá koruna bankaroce 2011 získala 1. místo v kategoriích přímé bankovnictví a podnikatelské účty a ve všech čistě bankovních kategoriích se její produkty umístily mezi prvními třemi.

Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI), která vznikla v říjnu 2010 spojením Raiffeisen International a části RZB. RBI  zajišťuje služby firemním a investičním klientům v Rakousku a dále obsluhuje klienty v řadě zemí střední a východní Evropy. Od roku 2005 jsou akcie skupiny kótovány na vídeňské burze. Majoritním vlastníkem Raiffeisen Bank International je RZB se 78,5 procenty, zbývající část se volně obchoduje.

Skupina Raiffeisen získává pravidelně od prestižních časopisů Euromoney, Global Finance i The Banker ceny pro „Nejlepší banku ve střední a východní Evropě“, síťové banky navíc získávají cenění pro nejlepší banky v daných zemích regionu.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688