Štěpán Pírko (Colosseum, a.s.)
Komodity  |  15.11.2001 14:35:48

Rozhodnutí OPEC srazilo cenu

Rozhodnutí OPEC srazilo cenu

Událostí číslo jedna, kterou sledoval celý svět bylo ve středu bezesporu zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu. Dramatické chvíle se odvíjely ve středu na trhu s ropou. Od rána byla na trhu znát nervozita, jak dopadne zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu, které probíhalo ve Vídni. Čelní ředstavitelé kartelu již delší dobu oznamovali, že jsou ochotni snížit produkci za každou cenu, jen aby vyhnali ropu nahoru. Jen nedůvěra v možnosti dodržování dohod bránila markantnímu vzestupu kurzu. OPEC tvrdil, že je připraven snížit kvóty až o 6,5 %. Někteří členové však odmítali možnost ztráty tržních pozic. Zhruba v devět hodin našeho času začaly prosakovat první informace, že organizace není tak jednotná, jak se prezentovala. Ropa okamžitě začala padat doslova volným pádem a již v dopoledních hodinách byla o dolar a půl levnější. Podle prvních zpráv dopadl nakonec celý výsledek jednání, OPEC ztratil kontrolu nad trhem a ropa pokračovala I ve zbytku dne směrem dolů. Prosincový kontrakt WTI obchodovaný na New York Mercantile Exchange se propadl až o 2,12 USD (9,8 %) na minimum kontraktu 19,55 USD za barel. Šlo o nejnižší cenu od 22. července 1999. Od 11. září černé zlato ztratilo plných 29 % hodnoty. Kontrakt ropy Brent se stejným měsícem dodání obchodovaný na International Petroleum Exchange našel ve středu minimum na 18,65 USD za barel, což bylo o 2,16 USD níže, než úterní zavírací cena.

Na čem se tedy OPEC dohodl? Kartel sníží produkční limity o 1,5 milionu barelů denně, pokud nečlenské země redukují produkci o 500 tisíc barelů denně. Platnost opatření je stanovena na 1. ledna. Ruský ministr energetiky na výsledek jednání reagoval oznámením, že jeho země znovu zváží celou situaci. Podle kvatarského ministra energetiky Abdullaha bin Hamada al-Attiaha se od Mexika a Kataru očekává snížení produkce o 150 tisíc barelů denně. Mexiko to však odmítlo komentovat. Mluvčí norského ministerstva energetiky Sissel Edvardsen prohlásila, že její země zatím stále o omezeních těžby neuvažuje a ani se nechystá s představiteli kartelu setkat. Ali al-Naimi, ministr ropného průmyslu Saudské Arábie přitom v časných ranních hodinách uvedl, že jak Norsko, tak i Mexiko jsou připraveni OPEC podpořit. Jako další země uvedl Oman a Angolu. 

OPEC sice nabádá ostatní země ke snížení produkce, ale sám v uplynulém měsíci překračoval stanovéné limity o 920 tisíc barelů denně (4 %). Cenová strategie kartelu, která měla za cíl udržet cenu v rozmezí 22 – 28 USD definitivně vzala za své. Žádné dohody opět neplatí, limity nikdo nedodržuje. Je otázkou, jestli strach z dalšího propadu dokáže vytvořit tak pevnou frontu, jako v roce 1998, nebo jestli cena bude muset ještě spdnout hlouběji. Hlavní trumfy nyní drží v ruce Rusko. Pokud nedojde ke snížení produkce, pak lze očekávat, že kurz koše cen rop OPEC v prvním čvrtletí příštího roku klesne na 16 dolarů. Další zasedání OPECu proběhne 12. března příštího roku. 

Ropa s dodáním v prosinci obchodovaná na New York Mercantile Exchange klesla ve středu o 1,93 USD na 19,74 USD za barel. Prosincový topný olej obchodovaný na stejné burze propadl o 4,81 centu na 56,12 centů za galon a benzin se stejným měsícem dodání ztratil 4,64 centu na 53,37 centu za galon. Ropa Brent s dodáním v lednu obchodovaná na burze International Petroleum Exchange v Londýně klesla o 1,82 USD na 19,17 USD za barel a prosincový topný olej ztratil 14,25 USD, když uzavřel na 172,75 USD za tunu. Ani noc ze středy na čtvrtek nepřinesla změnu. Newyorská ropa pokračovala v propadu, když okolo 10. hodiny ve čtvrtek dopoledne byla o 67 centů levnější.

  Colosseum
denní zprávy ze světových trhů

tel 02/67101696

www.colosseum.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

St 18:18  🛢️WTI Ropa dnes klesá o téměř 3 % X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:25  Co jde nahoru, musí jít dolů: Divoká jízda kakaa X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688