TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  13.09.2011 11:20:05

Manpower: Zaměstnavatelé očekávají na konec roku stagnaci náboru pracovních sil (13.9.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - Zaměstnavatelé v ČR očekávají pro poslední čtvrtletí roku opatrnou stagnaci náboru pracovních sil, vlna optimismu posledního půl roku se změnila v opatrnost. Vyplývá to z Manpower Indexu trhu práce pro čtvrté čtvrtletí 2011, který v úterý zveřejnila společnost Manpower Česká republika.

Růst počtu zaměstnanců očekává ve čtvrtém čtvrtletí sedm procent zaměstnavatelů (průzkumu se účastnil reprezentativní vzorek 750 zaměstnavatelů v ČR - pozn. red.), šest procent pak počítá se snižováním pracovních pozic. Na 85 procent zaměstnavatelů neočekává žádné změny.

Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro čtvrté čtvrtletí 2011 tak vykazuje hodnotu + 1 %. V porovnání s předchozím čtvrtletím je index o dva procentní body slabší, zatímco v meziročním srovnání hlásí zaměstnavatelé zlepšení o tři procentní body.

Zaměstnavatelé v pěti odvětvích z deseti předpovídají pro čtvrté čtvrtletí zlepšení náborového prostředí. Odvětví Zpracovatelský průmysl hlásí nejoptimističtější Index + 10 %. Pozitivní prostředí na trhu práce hlásí také zaměstnavatelé v odvětví Ubytování a stravování a Finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům s Indexem + 6 %.

Čtyři odvětví očekávají negativní nárůst (tedy úbytek - pozn. red.) pracovních sil, kde nejslabší Index - 12 % hlásí odvětví Zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov a Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody, kde je Index - 10 %.

Zaměstnavatelé v Praze očekávají pro čtvrté čtvrtletí mírně optimistické náborové prostředí, s Čistým indexem trhu práce + 7 %. Trh práce v Čechách bude v nadcházejícím čtvrtletí nejistý, Index zde dosahuje hodnoty 0 %. Zaměstnavatelé na Moravě předpovídají utlumené náborové aktivity s Indexem - 2 %.

V porovnání s minulým čtvrtletím zaměstnavatelé na Moravě hlásí pokles Indexu o sedm procentních bodů. Náborové příležitosti v Praze se zlepšily o dva procentní body a v Čechách zůstávají relativně stabilní. V meziročním srovnání zaměstnavatelé v Čechách i na Moravě hlásí silnější náborové aktivity o osm a dva procentní body. Index v Praze zůstává relativně stabilní.

Průzkum Manpower Index trhu práce se provádí každé čtvrtletí za účelem sledování záměrů zaměstnavatelů snížit nebo zvýšit počet zaměstnanců během následujícího čtvrtletí. Česká republika je jednou z 39 zemí a oblastí, ve které průzkum probíhá. V rámci projektu Manpower Index trhu práce pro čtvrtý kvartál roku 2011 byli osloveni zaměstnavatelé reprezentativního vzorku 750 zaměstnanců v České republice a byla jim položena stejná otázka: "Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti ve čtvrtém čtvrtletí 2011 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?" Na celém světě se průzkumu účastnilo na 63 tisíc zaměstnavatelů z 39 zemí a oblastí světa.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax infografiku)

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přečtěte si také:

30.05.2023Zaměstnavatelé v náboru sázejí na vyšší výplaty Předvýběr.CZ (Předvýběr.CZ, s. r. o.)
30.03.2021Jak vidí zaměstnavatelé nábor ve 2. čtvrtletí 2021? Michaela Prátová (RekvalifikačníKurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688