Petr Volrab (Renesance CI)
Akcie ve světě  |  01.08.2001 00:42:46

Pokles spotřebitelské důvěry přibrzdil Nasdaq

Úterní vývoj na akciových trzích USA připomínal zejména v případě technologického Nasdaqu tak trochu horskou dráhu. Během dopolední seance nejprve trhy vyrazily poměrně razantně vzhůru. závěrečné fázi obchodování však index Nasdaq Comp. o větší část svých denních přírůstků přišel. K tomu mimo jiné přispěl i oznámený pokles hladiny spotřebitelské důvěry za červenec.

Za absence významnějších zpráv z firemního sektoru se v úterý investoři soustředily zejména na přicházející makroekonomická data. Zpočátku úterní seance se investoři nechali inspirovat čísly o spotřebitelských výdajích, které za červen opět vzrostly. To koresponduje s minulý týden oznámeným nárůstem maloobchodních prodejů. Spotřebitelská poptávka by totiž měla být do budoucna hlavním motorem růstu amerického hospodářství. O něco později byl zveřejněn též index spotřebitelské důvěry, který naopak pokles a zaostal za očekáváním. Reakce investorů však nebyla nějak dramatická, neboť se tím na druhé straně opět zvyšuje pravděpodobnost, že Federální rezervní systém (Fed) na svém srpnovém zasedání opět podpoří ekonomiku snížením úrokových sazeb.

Se svými výsledky v úterý přišla společnost Macrovision (MVSN), která vyvíjí technologie na zabezpečení obsahu jakými jsou například filmové nebo hudební nahrávky. Její zisk za 2. účetní čtvrtletí dosáhl $0,2 na akcii, což bylo o dva centy nad očekáváním. Tržby meziročně vzrostly o 38 % na $25,8 mil. Společnost však snížila svůj odhad tržeb pro třetí čtvrtletí na 25-28 mil. a zisku na $0,20 - $0,22 na akcii. Očekávání trhu podle agentury First Call se přitom pohybují na $29 mil. v případě tržeb a zisku na akcii ve výši $0,22. Agresivnější investoři však za tento snížený výhled akcie tvrdě potrestali a poslali je o více než 20 % níže. Počítačový gigant Sun Microsystems zase oznámil, že hodlá propustit v rámci restrukturalizačního programu v průběhu příštích tří měsíců přes 300 zaměstnanců. Na jeho akcie to však nemělo výraznější vliv a ty si nakonec připsaly téměř 5,0 %.

Z makroekonomických dat byla dnes, tedy ve čtvrtek, zveřejněna čísla o osobních příjmech a výdajích a zejména pak index spotřebitelské důvěry. Optimismus spotřebitelů se v červenci nečekaně snížil. Jedním z důvodů je nárůst nezaměstnanosti, za nímž stojí pokračující propouštění ve firemním sektoru, se kterým přišel například Lucent nebo Deer. Ze svého šestiměsíčního červnového maxima ve výši 118,9 index spotřebitelské důvěry v červnu poklesl na 116,5 oproti očekávaným 118,5. Spotřebitelé jsou méně optimističtí v hodnocení současné situace ekonomiky a negativní roli sehrál též pokles počtu pracovních míst a téměř 100 tisíc od začátku roku. Vedle toho byl oznámen nárůst spotřebitelských výdajů za červen o 0,4 % oproti odhadům ve výši +0,3 %. Hlavní zásluhu na tom měl nárůst výdajů za zboží dlouhodobé spotřeby kam patří například automobily a různé přístroje. O desetinu nad očekávání přesněji o 0,3 % vzrostly též osobní příjmy.

Toto zpravodajství pro Vás připravil Renesance Capital Invest


Přečtěte si také:

26.11.2014US - spotřebitelská důvěra v USA nečekaně v poklesu Research (Česká spořitelna)
27.08.2014Německo - spotřebitelská důvěra pro září v poklesu Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688