Czechwealth (Czechwealth)
Akcie v ČR  |  02.03.2011 09:35:24

ČEZ: Kdo nekupuje, není Čech!


V pondělí dne 28. 2. 2011 společnost vyhlásila své kvartální výsledky za poslední kvartál roku 2010, které dopadly v souladu s očekáváním trhu, bohužel co investory zklamalo, byl výhled na rok 2011 a komentář k managementu, který si mírně protiřečil.

Z našeho pohledu nadále očekáváme vyplacení dividendy ve výši 47 za rok 2010 a za rok 2011 by mohla dividenda klesnout až na 43 a to především z důvodů nižších tržeb a následně i zisku. Z našeho pohledu management připravil opatrnou projekci zisku, která je lehce k překonání, samozřejmě za předpokladu, že trh s elektrickou energií by se výrazněji pohnul směrem nahoru. Dalším faktorem by mohly být vyšší prodeje domácnostem anebo firemní klientele, neboť ekonomika ČR neustále vykazuje růst, což by se mohlo pozitivně promítnout do spotřeby elektřiny.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mimo jiné, chcete vědět, jak i přes dobré obchody může psychologie zničit vaše zisky? Chcete vědět jak tomu zabránit?

Na názorných ukázkách Vám to ukážeme na webináři zdarma

2. 3. 2011, 15:30 – 16:30

Kapacita je omezena na 90 osob, registrovat se můžete na adrese:

https://www3.gotomeeting.com/register/215792982

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ale vraťme se k rozporuplnému komentáři managementu, místopředseda představenstva a výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš v rámci komentáře řekl, že ČEZ bude usilovat o urychlení návratnosti investic do akvizic, tím jasně dal najevo investorům, že by rád odprodal aktiva, pravděpodobně v Turecku.

Naproti tomu Martin Roman řekl, že ČEZ v tuto chvíli neplánuje žádné akvizice, ale také žádné odprodeje. Přesto si však společnost nechává vypracovat nezávazné nabídky od potenciálních investorů na svá Turecká aktiva, která by mohla být prodána.

My si myslíme, že prodej těchto aktiv by byl jasným negativním signálem pro investory a krátkodobě by stlačili cenu níže o několik procent, Turecko má momentálně největší potenciál růstu spotřebované elektrické energiepredikce nárůstu spotřeby je o 3% až 6% ročně.  My jsme spíše očekávali odprodej některých aktiv v Bulharsku, neboť nesplňují kritéria návratnosti investice a v následujících letech si vyžádají vysoké investice do obnovy. A proto se také společnost snaží v Bulharsku prosadit navýšení cen elektřiny o 13,1% od druhé poloviny roku 2011, naproti tomu bulharský regulační orgán prosazuje maximálně 5% navýšení cen, pravděpodobně dojde k dalším sporům o ceny, v této zemi má společnost neustále problémy s regulačními úřady ohledně cenového navýšení a pravidelně se soudí a také většinu soudů vyhrává.

A opět po výsledcích si politici pustili „pusu na špacír“ a tím jen matou investory, ministr financí Kalousek prohlásil, že ve svém rozpočtu počítá jen s mírným snížením dividendy jak za rok 2010, tak ani v následujících letech a to především kvůli důchodové reformě, která by měla být financována z dividend ČEZu. Naproti tomu má mírně odlišný názor ministr průmyslu a obchodu pan Kocourek, který prosazuje vyšší snížení dividendy, v závislosti na tom, jak bude společnosti klesat zisk a své argumenty opírá především o to, že společnost bude muset v několika následujících letech investovat několik set miliard korun do sítě a výrobních zařízení a tyto investice nelze odložit.

Přesto nadále hodnotíme akcie společnosti ČEZ za podhodnocené a na současných úrovních jsou vhodné k zařazení do portfolia. Z našeho pohledu se jedná o střednědobou až dlouhodobou investici s cílovou cenou 1000 Kč a více.


Tyto zprávy pro Vás připravuje společnost Czechwealth



Přečtěte si také:

22.05.2018Dolarová ozvěna aneb Nebyl čas zkoumat, kdo je kdo ... Research (Česká spořitelna)
08.05.2016EET: Koho se ještě od prosince 2016 týkat nebude? Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688