TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.07.2010 17:26:06

Kauza Pandury: Policie má prověřit podezření z pletich při zadání veřejné soutěže

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Protikorupční policie má v souvislosti s nákupem obrněných transportérů Pandur pro českou armádu prověřit podezření ze spáchání trestného činu pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži. Mediafax o tom ve středu informovala mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová.

Válová současně potvrdila, že ve středu byly zahájeny úkony podle trestního řádu, které vede Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). "Postup policie je v souladu se závěry dozorující státní zástupkyně, ke kterým došla po dvoutýdenním přezkoumávání předložených důkazních materiálů," konstatovala Válová.

Neznamená to však, že by případ směřoval k obvinění konkrétní osoby. "Tímto bylo zahájeno přípravné řízení a v jeho závěru státní zástupce rozhodne, zda došlo nebo nedošlo ke spáchání trestného činu," poznamenala Válová s tím, že délka přípravné fáze není stanovena žádnými lhůtami.

Mluvčí nejvyššího státního zastupitelství Renata Malinová Mediafaxu potvrdila, že v kauze Pandur vznikne společný vyšetřovací tým složený z českých a rakouských kriminalistů. "Bezprostředně poté, co nejvyšší státní zástupkyně obdrží záznam o zahájení úkonů v trestním řízení ve věci "Pandury", společně s rakouskou stranou vytvoří vyšetřovací tým, o němž již předběžně jednala a informovala," uvedla Malinová.

Zvláštní vyšetřovací tým, který může podle zákona zřídit policejní prezident či jeho náměstek, byl v kauze Pandur ustaven již v únoru letošního roku. Spolupráce s rakouskými vyšetřovateli se podle mluvčí české kriminální policie Pavly Kopecké bude řídit stejnými pravidly jako mezinárodní právní pomoc, kterou policie pravidelně využívá. Otázkou podle ní je, zda členy společného týmu budou i státní zástupci, neboť ti pravomoci policejního ředitele nepodléhají.

Pokud by se podezření z nezákonné manipulace při zadávání veřejné zakázky potvrdilo, hrozil by viníkům trest vězení od 3 až do 8 let, podle vyčíslení vzniklé škody.

O tom, že česko-rakouský tým policejních vyšetřovatelů začal vyšetřovat podezření z korupce při nákupu transportérů, informovala ve středu Mladá fronta Dnes s odvoláním na nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Podle Válové se však nejedná o podezření z korupce, ale pletich.

Podezření, že nákup 107 obrněných vozidel za 14,4 miliardy korun provázela korupce mezi politiky, zveřejnil deník Mladá fronta Dnes v únoru. Bývalý manažeři rakouského výrobce Steyr Wolfgang Habitzl a Herwig Jedlaucnik totiž na nahrávce pořízené skrytou kamerou naznačili, že úplatky směřovaly k českým politikům bez ohledu na stranickou příslušnost.

To na politické scéně vyvolalo bouřlivou nesouhlasnou reakci, politici vyzvali policii i státní zastupitelství k co nejrychlejšímu prověření podezření. Exmanažeři poté své tvrzení vzali zpět, případem se však začala zabývat nejprve rakouská a poté i česká policie. Ta už jednou prověřování nákupu Pandurů vyšetřovala, ale odložila ho s tím, že protiprávní jednání se prokázat nepodařilo. Ani současné vyšetřování dosud nepřineslo obvinění konkrétní osoby.

Michal Hrbek, hrbek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688