TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  16.06.2010 19:38:06

ČR ani EU nebude mít dost dřeva pro obnovitelné zdroje energie

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pokud by měly země EU do roku 2020 naplnit současné plány na využití dřevní hmoty k energetickým účelům, padlo by na tyto účely veškeré dřevo těžené v EU. Uvádí se to v analýze Světové organizace pro zemědělství a výživu (FAO), kterou má agentura Mediafax k dispozici.

Podle Vladimíra Simanova, odborníka na lesní hospodářství „opustily naděje vkládané na energetické využívání dříví zcela realitu“. „V ČR i Evropě jsou sice historicky nejvyšší výměry lesů a nejvyšší těžební možnosti, ale tento stav nepotrvá věčně. Plocha světových lesů se snižuje tempem 0,2 procenta ročně (úbytek 7, 9 milionů hektarů), a i když celková výměra lesů v Evropě vzrůstá o 0,08 procenta (zhruba o 750 hektarů) ročně, výměra hospodářsky využívaných lesů se snižuje zařazováním lesů do stále dalších území se zvýšenou ochranou až bezzásahovostí. Do roku 2040 se tak očekává úbytek dalších více než šesti milionů hektarů lesů, což je přibližně velikost území Chorvatska,“ konstatuje Simanov.

Podle FAO má od roku 2005 do roku 2030 vzrůst spotřeba dřeva v EU na energetické účely o 327 procent. V roce 2006 byla přitom v Evropě celková spotřeba dříví včetně dovozů 638,7 milionu kubíků, ale předpoklad objemu energeticky využívaného dříví v roce 2020 je 700 milionů kubíků. „To znamená, že by se mělo v Evropě za deset let spálit o devět procent více dřeva, než je současná jeho celková spotřeba. Politická podpora energetického využívání dříví v období jeho počínajícího nedostatku nemá tak logické opodstatnění,“ uvádí Simanov. FAO navíc považuje roční objem těžeb dřeva v Evropě ve výši od 730 milionů kubíků ročně za výši přesahující přírůstek dřeva a snižující jeho zásoby v lesních porostech.

S vývody Simanova souhlasí také náměstek ministra zemědělství pro lesní hospodářství Jiří Novák. „Pan profesor má pravdu, také my jsme přesvědčeni, že dřeva k energetickým účelům by bylo k naplnění plánů na zvyšování podílu obnovitelných zdrojů energie málo,“ konstatujue Novák. Ministerstvo zemědělství proto podle něj v minulosti vzneslo závažné připomínky k návrhům zákona o podpoře bioenergií s tím, že využití dřevní hmoty nepovažuje za vhodné. Ministerstvo především navrhlo omezit výkupní ceny při výrobě elektřiny z lesní biomasy. „Důvodem je, že při výrobě elektřiny je dosahována výrazně nižší efektivnost, jsou vysoké požadavky na objem biomasy a tím podstatně vyšší sběrný radius s vysokými přepravními vzdálenostmi,“ uvádí důvodová zpráva ministerstva. Využití dřeva k výrobě energie by navíc mohlo podle Asociace českého papírenského průmyslu znamenat nedostatek suroviny pro výrobu vlákniny a papírů. „Přitom zpracování dřeva pro potřeby papírenského průmyslu přidává k ceně suroviny daleko vyšší přidanou hodnotu,“ upozorňuje Novák.

Dosavadní energetické koncepce ČR počítaly s cílem zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na celkové výrobě energií do roku 2020 na 13 procent. Dominantním surovinovým zdrojem má být „biomasa“, což je pojem, který není zatím v ČR nijak specifikován. Ministerstvo průmyslu a obchodu ale již dříve upozornilo, že uvedený cíl bude obtížné splnit. Potenciál obnovitelných zdrojů energie totiž podle něj činí při využití všech zdrojů necelých sedm procent z celkové výroby energie v naší zemi.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688