TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.05.2010 08:01:44

Kampaň skončila, nejvíce utratily ODS a ČSSD

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Politické strany vložily do předvolebního boje bezmála půl miliardy. Zatímco zelení si vystačili s osmi miliony korun, ODS a ČSSD utratily každá více než 160 milionů korun, TOP 09, lidovci, zelení a komunisté také kritizují délku a způsob, jakým byla letošní kampaň vedena.

Volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík konstatoval, že volební kampaň byla hlavně dlouhá, což podle něj mohlo některé lidi znechutit. Jinak však Tvrdík zastává názor, že tato kampaň nebyla o nic dražší ani vyhrocenější, než předešlé. "To jen média a politici mají sklony označovat kampaň vždy za tu nejkontroverznější," řekl Mediafaxu. Celkové náklady kampaně ČSSD budou podle Tvrdíka známy až 30 dní po volbách. "Určitě to bude více než 160 milionů korun. Tato částka jde totiž z rozpočtu ČSSD a dalšími obnosy přispívají krajské a okresní organizace, nebo kandidáti sami," řekl.

Až na částku 200 milionů korun by se při vyčíslování nákladů na kampaň měla dostat ODS. " Zatím to nevíme přesně, ale bude to asi 160 milionů korun, i s regiony pak asi 200 milionů korun," řekl Mediafaxu volební manažer občanských demokratů Ivan Langer. Podle něj se ODS po celou dobu držela promyšleného scénáře. Langra však podle jeho slov zaskočila míra negace a zloby, se kterou na ODS urážel její soupeř, sociální demokraté. "Negativní kampaň nemusí nutně znamenat jen lživá obvinění, urážky a špinění soupeřů. Může to být naopak upozorňování na nedostatky politiky politického soupeře. ČSSD Jiřího Paroubka však pokračovala ve svém nastaveném trendu špinění soupeřů," řekl Mediafaxu.

TOP 09 stál předvolební maraton asi 30 milionů korun. Mluvčí strany Jan Jakob vyjádřil politování nad tím, že politický boj mezi stranami byl chvílemi příliš agresivní a konfrontační. "My jsme se to snažili brát s úsměvem a být jiní," připomněl odlišný způsob vedení stranické kampaně a dodal, že předvolební boj byl příliš dlouhý.

Lidovci podle svého šéfa Cyrila Svobody investovali do předvolebního boje 40 milionů korun. Svoboda zároveň označil letošní kampaň za příliš dlouhou a agresivní. "Navrhujeme proto, aby příště trvala jenom čtyři týdny a byla stanovena horní hranice pro financování kampaně v částce 80 milionů korun," řekl Mediafaxu.

Předseda KSČM Vojtěch Filip odhadl náklady na kampaň asi na 30 milionů korun. Filip též nezapomněl zkritizovat vyhrocené chování mezi ODS a ČSSD. Podle něj je to nechutné a nedůvěryhodné. Lídr se totiž domnívá, že strany spolu stejně hodlají uzavřít koalici. "Svědky už jsme toho byli v roce 2008, kdy ČSSD uzavřela koalici s KSČM jen ve dvou krajích ze třinácti," upozornil.

Strana zelených podle svého předsedy Ondřeje Lišky do kampaně vložila částku nepřesahující osm milionů korun. "Kampaň byla letos hodně negativní, my se toho nezúčastňujeme. Dvě největší politické strany u nás nesou zodpovědnost za to, že jsou lidé totálně znechuceni z politiky a nechtějí se o ni zajímat," míní Liška. Strana zelených podle něj naopak vsadila na věcná, dlouhodobá řešení, a snažila se pomocí nových médií oslovit moderně smýšlející voliče. "Do kampaně se zapojilo také několik set dobrovolníku v rámci Zelené sítě," upřesnil Liška.

Petra Kotvová, Denisa Čermáková, cermakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688