TNBiz (TN.cz)
Finance  |  26.05.2010 15:26:01

Capital Partners: Náklady na záchranu společností v USA budou nižší

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Náklady na záchranu bank a dalších firem americkou vládou budou o jedenáct a půl miliardy dolarů nižší, než jaké byly předpoklady letos v únoru. Ve středu to uvedla společnost Capital Partners.

Americké ministerstvo financí ohlásilo úspory v nákladech na známý záchranný balík TARP zavedený v době kreditní, hypotéční a finanční krize. Ministerstvo nyní eviduje náklady ve výši 105,4 miliardy amerických dolarů (zhruba 2,211 bilionu korun), což je o 11,4 miliardy dolarů (239 miliard korun) méně než byly původní očekávání z února 2010.

"Zlepšení v odhadovaných nákladech bylo primárně způsobeno růstem hodnoty vládního podílu v bance Citigroup, poklesem dopadu ztrát do TARP ve vztahu k pojišťovně AIG, vzrůstem ocenění zásadních investic v hlavních výrobcích automobilů a vyššími než předpokládanými splátkami půjček zpět do TARP," řekl analytik společnosti Capital Partners Josef Stoulil.

V současné době americké ministerstvo financí drží 7,7 miliardy akcií společnosti Citigroup. Tržní hodnota na jedné akcii byla k poslednímu březnu letošního roku 4,05 dolaru, což je o 80 centů více, než byla cena akcií banky, za kterou ministerstvo konvertovalo preferenční akcie do kmenového kapitálu.

Odhadované náklady na AIG se snížily o 2,9 miliardy dolarů (60,8 miliardy korun) a americká vláda očekává, že se v brzké době svého vlastnictví v AIG zbaví. "Také AIG je v procesu odprodejů aktiv přímo nesouvisejících s jádrovým businessem a plánuje navýšit fondy prostřednictvím výdělků z obchodních operací a splatit vládě půjčky ze záchranného balíčku TARP," uvedl Stoulil.

Jako důsledek zlepšeného výhledu pro americký automobilový průmysl se navýšila i předpokládaná hodnota investic z národního programu Automotive Industry Financing Program. "Investice do General Motors získala o 61 procent a do Chrysleru o 10 procent vyšší hodnotu," komentoval to Stoulil.

Největší zásluhu na úsporách v celkových nákladech TARP však mají splacené půjčky ze stran finančních institucí. "Z původního objemu půjček za 247 miliard dolarů (5,182 bilionu korun) realizovaných do bank byla splacena více než polovina v plné míře. Banky navíc zaplatily státu cca 11 miliard dolarů (231 miliard korun) na úrocích a dividendách. Splátky do TARP tedy generovaly v ročním vyjádření 17 procentní návratnost ze zpětných odkupů akcií warrantů, a obsahovaly 12 miliard dolarů (252 miliard korun) v dividendových platbách od tuctu bank," prohlásil Stoulil.

Pokles nákladů záchranného balíku TARP a rostoucí splátky propůjčených prostředků mohou být brány jako signál ekonomického ozdravení. Podle analytika Stoulila však stále nelze říct, že je globální ekonomika z problémů definitivně venku. "Problémy stále můžeme vidět například na trhu domů a bytů, u rostoucích nesplácených půjček včetně hypoték a vysoké míry nezaměstnanosti," tvrdí analytik. Situaci ekonomik podle něj také v poslední době komplikují fiskální problémy některých států Eurozóny.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688