TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  20.05.2010 12:46:28

KPMG: Do roku 2050 poklesne počet obyvatel v produktivním věku po celém světě o 48 milionů

Mediafax

Celosvětová problematika stárnutí obyvatel postihne zejména veřejný sektor, což se nevyhne ani České republice. Informovala o tom ve čtvrtek poradenská společnost KPMG, která publikovala výsledky průzkumu o demografických změnách obyvatelstva mezi zaměstnanci veřejného sektoru.

Do roku 2050 poklesne počet obyvatel v produktivním věku po celém svět o 48 milionů. Naopak naroste počet lidí v neproduktivním věku o 58 milionů. Nejvíce postižený bude veřejný sektor, ve kterém narostou požadavky na zdravotní a sociální péči, bydlení a další služby.

Problém stárnutí populace je o to palčivější, že na organizace působící ve veřejném sektoru reagují velmi pomalu. Pokud se tento postoj nezmění, může být pro veřejný sektor velmi složité hledat nové zaměstnance a udržet klíčové pracovníky. Současně by se zkomplikovalo uskutečnění zásadních organizačních změn. V konečném důsledku by to mohlo znamenat zhoršení kvality služeb.

Stárnutí pracovní síly představuje závažný problém, který si uvědomuje 64 procent dotázaných. Zhruba stejný počet respondentů se shoduje na tom, že je odchod klíčových zaměstnanců do důchodu tvrdě zasáhne. Pouze jedna třetina je přesvědčena, že vedení organizace přistupuje k tomuto problému vážně a k jeho řešení přistupuje aktivně.

Situace v Česku se od výsledků průzkumů příliš neliší. „Je zřejmé, že dopad demografických změn na veřejnou správu bude ve střednědobém horizontu výrazný i v České republice. Bohužel však zatím také postrádáme aktivnější přístup státu,“ řekl Martin Blaho, manažer v oddělení Poradenských služeb společnosti KPMG Česká republika. Podle něj i přes probíhající diskuse na téma zefektivnění veřejné správy, k pokroku zatím nedochází a ve srovnání s jinými státy silně zaostáváme.

Dalším problémem odcházejících zaměstnanců do důchodu je podle průzkumu KPMG předávání vědomostí a zkušeností, které nejsou lehce nahraditelné. Dvě třetiny dotázaných jsou přesvědčeny, že v jejich organizaci jsou předávány znalosti nové generaci manažerů efektivně. Mezi nejčastější techniky patří mentorování a koučování.

Řada organizací veřejného sektoru má problém získávat mladé zaměstnance. V krátkodobém horizontu se zaměstnavatelé díky globální recesi dostali do výhody, ale z dlouhodobého hlediska pro ně však pracovní trh pravděpodobně zůstane vysoce konkurenčním prostředím.

„Organizace veřejného sektoru by měly pečlivě zvažovat, jak získat z nastupující generace ty nejlepší. Musejí vytvořit dostatečně atraktivní nabídku, která bude obsahovat skutečně zajímavé možnosti kariéry,“ řekl Blaho. „Veřejný sektor přitom má zájemcům o zaměstnání co nabídnout a to zajímavou, různorodou kariéru plnou příležitostí i odpovědnosti, konkurenceschopné platy i benefity,“ dodal.

Průzkum byl proveden na 805 zaměstnancích veřejného sektoru v Austrálii, Kanadě, Německu, Nizozemsku, Singapuru, Jihoafrické republiceJosef Janda, janda@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688