TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.05.2010 13:41:06

Rath: Kvůli Šnajdrovi se zdražila čtvrtina léků

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Češi si od prvního dubna musí připlatit nově na 28 procentech léků, informovala České lékárnická komora a Česká asociace farmaceutických firem. Podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha z ČSSD za to může politika náměstka ministerstva zdravotnictví, Marek Šnajdr.

"Dochází pravidelně k navyšování poplatků, ke zdražování běžně užívaných a často zásadních léků užívaných pacienty. Tyto léky zdražily mnohonásobně," řekl Rath. Zdůraznil, že Šnajdr má na ministerstvu na starosti léky a lékovou politiku, proto je za stávající situaci plně zodpovědný.

"Pokud sociální demokracie uspěje, tak dáváme jednoznačný závazek, že poplatky za léky zmrazíme," slíbil Rath. Dodal, že strana zruší zdravotnické poplatky včetně poplatků v lékárnách a intenzivně chtějí sociální demokraté pracovat i v oblasti lékové politiky, kterou Šnajdr podle Ratha přizpůsobil nikoliv občanům, ale farmaceutickým firmám.

Česká lékárnická komora (ČLnK) v pondělí upozornila, že by se stát měl chovat férově a přiznat, že na snižování úhrad ceny léků ze zdravotního pojištění neušetří pacienti, ale státní pokladna, přestože podle šéfa lékárníků Stanislava Havlíčka Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vytrvale tvrdí opak. "Je zcela běžné, že úhrada se po poslední revizi snížila u některých léků o desítky až stovky korun. Pacienti se pak diví, proč jim ministerstvo i SÚKL tvrdí, že se doplatky na léky nezvýší, když to není pravda. Tato realita se může týkat podle našeho odhadu až 28 procent léků na trhu," uvedl Havlíček.

Jako příklad Havlíček uvádí léky na vysoký cholesterol s účinnou látkou rosuvastatin, u kterého podle něj doplatek vzrostl ze 41 korun na 378 korun. Doplnil, že podle státu by se snížením úhrady za lék mělo jít ruku v ruce snížení cen léků ze strany výrobce, jenže to se neděje. "Samy firmy se tak nechovají a stát nemá účinnou páku, jak k tomu dospět," tvrdí prezident ČLnK.

SÚKL s takovou kritikou ale nesouhlasí. "Výrobci jsou motivováni přizpůsobovat svou cenovou politiku novým úhradovým podmínkám. Podle údajů dostupných Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) řada farmaceutických firem nabízí dostupné léky se stejným nebo nižším doplatkem i po snížení úhrady ze zdravotního pojištění. Léky tak pro pacienty nezdražují," uvedla mluvčí Veronika Petláková.

Jako příklad uvedla léky k léčbě vysoké hladiny cholesterolu. Zároveň Petláková upozornila, že každá skupina léků obsahuje ze zákona vždy nejméně jeden, na nějž pacienti nemusí doplatit ani korunu. "Vliv změn v cenové a úhradové regulaci na českého pacienta je tedy ve skutečnosti jen minimální," dodala mluvčí. S tím ale zase nesouhlasí lékárníci a tvrdí, že toto pravidlo ne vždy funguje.

Výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Emil Zorner poukázal na to, že situaci s cenou léků nepomáhá příliš ani pomalý nástup generik na český trh. "Tyto léky mnohdy na razítko pro vstup na trh a na své stanovení ceny čekají celý rok, což je špatně," řekl.



Karolína Brožová, Zuzana Fojčíková, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688