TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  16.05.2010 12:21:00

Zákon o lobbingu nic neřeší, je přesvědčený Cyril Svoboda

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda v nedělním diskusním pořadu Partie televize Prima kritizoval zákon o lobbingu, který je na pořadu úterní schůze sněmovny. Zákon je podle jeho slov špatný a lze ho dobře obcházet.

"Je to hodně předvolební téma. Tento zákon nemá šanci projít legislativním procesem. Navíc, tento zavádí tolik restriktivních opatření, jejichž množství jen nabádá k tomu, aby se obcházely. Úprava lobbingu je určitě potřeba, avšak tento zákon k jeho regulaci nepovede," zdůvodnil Svoboda.

Současně kritizoval předlohu o hazardu, který sněmovna rovněž projedná v úterý. "To, co prošlo sněmovnou, není omezení hazardu," řekl Svoboda s tím, že lidovci by raději zavedli pevnou sazbu zpoplatnění, 30 tisíc správní poplatek a platbu 70 tisíc ročně na automat. Upozornil, že lidovci nechtějí zpoplatňovat sázení, například na fotbal, nebo koně. Funkci jakéhosi "kanálu", kterým peníze z hazardu půjdou na účely sportu, by podle Svobody měl hrát Státní fond kultury. "Sazka je příběh sám o sobě, tu nepotřebujeme. Jde o to, aby na to viděla veřejnost," řekl Svoboda.

Velmi by si přál, aby zákon o státní službě začal platit co nejrychleji. Předlohu přijala sněmovna v roce 2002, podle poslední verze má nabýt účinnosti od roku 2012. "To by byl dárek státu, kdybychom odhlasovali, že začne platit třeba od prvního července 2010. Tento zákon je podmínkou vstupu do EU a my stále odsouváme jeho účinnost," připomněl Svoboda.

Místopředseda ODS Petr Bendl, který byl jeho protějškem v diskusi, mu oponoval a tvrdil, že ve funkci hejtmana Středočeského kraje tento zákon nepotřeboval.

Oba politici se také neshodli na tom, v jaké míře by měl stát užívat externích služeb. Podle Svobody by jich mělo být "jako šafránu". Bendl však argumentoval tím, že je lepší na jednorázové, krátkodobé aktivity najmout externisty, než zaměstnat další lidi, kteří nebudou mít za několik měsíců, co dělat.

Petra Kotvová, kotvova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688