Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  11.05.2010 09:21:40

ČS - koment 11.5. - konec evropského světa se odkládá

ČR

·   (D-1) Nezaměstnanost v dubnu poklesla (9,2%) výrazněji, než se čekalo ( a to i po očištění o sezónnost), potvrzuje se tak, že to, co jsme tvrdili (že z předstihových indikátorů plyne, že se již v průmyslu najímá). Ačkoliv rychlý pokles nezaměstnanosti nečekáme, prognóza ČNB o růstu průměrné nezaměstnanosti na rok 2011 až někam nad 10% se nám nezamlouvá..Dle nás je ČNB „za křivkou“ se sazbami.a posledním cutem tomu jen uškodila...Oživení je podle nás solidní a ačkoliv čekáme, že zvolní (efekt zásob vyprchá), bude pokračovat. Inflace bez problémů, +0,3% m/m. o trochu více než čekala ČNB ale to jenom díky palivům. Poptávková stále negativní ale to se s oživením postupně změní. Letos ČNB dle nás bude muset sazby dostat zpátky na(d) 1%.

·   Region: hlavně korekce na měnách, PLN dokonce chvílemi pod 4, takže všichni,co měly ***** a prodávali europoláka, jásají...Vybírání zisků může být, ale 4,24 asi už ne...

Svět

·   (D-1) Konec (evropského) světa se odkládá. 750 mld. (což je 16% již existujícího dluhu Francie, Španělska, Itálie a Německa dohromady) plán ECB, MMF, který někdo trefně nazval (po vzoru masivního úderu USAIráku) Shock & Awe, odpálil silné rally napříč trhy, a to bez ohledu na to, že detailů je málo (co vymyslíte za 2 dny? a ještě o víkendu...). ECB (a lokální CB) začaly hned se (sterilizovaným) odkupem jednotlivých dluhopisů, u řeckých dluhopisů byl efekt masivní - teď když za ně v podstatě ručí Evropa se 2Y dluhopis propadl z 18% na 6% a 10Y na 6,5% (oproti 12,5% v pátek). Ačkoliv plán nemohl v krátkém horizontu nezafungovat (a je zřejmé, že i EMU se umí kousnout a tohle vypadá jako moje oblíbená pokerová strategie: „all in“), v delším horizontu to vyvolává pár otázek: 1. budou státy, pro které je pomoc určena, schopny splnit fiskální konsolidaci? 2. jak velké bude zpomalení v této konsolidaci? 3. Nebude ECB vnímaná (ačkoliv Trichet to popírá) jakožto loutka politiků: nejdřív nechtěla brát špatné dluhopisy jako kolaterál, ve čtvrtek  pak rezolutně tvrdila, že se nebude o odkupu dluhopisů ani bavit...A teď tohle... 4. o kolik skutečně vzroste dluh EMU po této záchraně periferie? 5. Co když to v Německu vyvolá ještě komplikovanější politickou situaci? Co když Němcům dojde trpělivost (a pocit historické viny, který dle mého je podstatným faktorem pro držení Němců v EMU) a odmítnou dál platit?  Jo, tyto věci teď trhy nezajímají: euro se vrátilo k 1,30 (v noci přišlo vystřízlivění a oslabení eura na 1,27), akcie vyletěly, volatilita masivně dolů. Korekci bych ale vůbec nevylučoval...je tu moc nejasností...

·   (D-1) Makro data taky dobré: německé exporty vyrostly nejvíce za posledních 18 let, +10% (m/m !). Tohle se promítne jasně i do českých - čekejte masivní přebytek obchodní bilance. Potvrzuje se tak pozitivní trend z březnových prům. objednávek a dubnové podnikatelské důvěry. Ačkoliv 1Q/10 růst může být poznamená zimou, 2Q/10 vypadá mnohem lépe: tolik k obavám ČNB o oživování a dopad „výhledu ve světě na české exporty“.

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

29.11.2010ČS - koment 29.11. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.05.2010ČS - koment 12.5. - HDP evropských zemí, Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
11.01.2010ČS - koment 11.1. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
30.11.2009ČS - koment 30.11. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688