TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  02.05.2010 15:03:00

Afghánistán potřebuje více vojenských a policejních instruktorů, shodují se Barták s Kohoutem (2.5.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Bezpečnostní situaci v Afghánistánu by prospělo nasazení většího počtu koaličních vojenských a policejních instruktorů. V nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) se na tom shodli ministr obrany Martin Barták a ministr zahraniční Jan Kohout.

Oba čeští vicepremiéři tak dávají za pravdu generálovi Stanley McChrystalovi, který velí všem koaličním jednotkám v Afghánistánu, a který podmínil snižování počtu zahraničních vojáků v této zemi větším zapojením afghánských vojenských a policejních složek. Ty je však nutné nejprve vycvičit.

Už v únoru kvůli tomu přijel do Prahy šéf NATO Anders Fogh Rasmussen, který se snažil české politiky přesvědčit, aby se počty českých jednotek v Afghánistánu zvýšily.

"Souhlasím s předáním odpovědnosti Afgháncům, aby se postupně mezinárodní společenství mohlo více koncentrovat na ty aktivity rozvojové, ekonomické, humanitární, nikoli na ty vojenské, abychom mohli posílat časem ty vojáky domů," prohlásil v neděli Kohout s tím, že je do Afghánistánu nutné poslat hlavně lektory, mentory a odborníky na výcvik. "I já jsem připraven podpořit jakýkoli návrh, který této věci pomůže," sdělil.

Zatímco školení policistů a vojáků má na starosti ministerstvo obrany, Kohoutovo ministerstvo zahraničí se může podílet na školení afghánských diplomatů. "Taková je naše nabídka. Zatím jsme probírali tyto možnosti a ty reakce byly pozitivní," uvedl šéf české diplomacie.

Podle Kohouta i Bartáka by návrh na posílení počtu českých vojáků v Afghánistánu mohla od kabinetu Jana Fischera dostat Poslanecká sněmovna ještě po květnových volbách. Šlo by o variantu, která počítá s armádními instruktory, kteří by byli zahrnutí do již schváleného počtu českých vojáků.

Alternativou pro navýšení počtu instruktorů je Bartákův návrh na výcvik afghánských jednotek v Česku. Šlo by však o omezené počty v řádech několika desítek osob. Kohout však připustil, že takový způsob výcviku je méně efektivní, než přímé školení v Afghánistánu.

Největším problémem Afghánistánu je stále špatná bezpečnostní situace. Podle zprávy amerického ministerstva obrany úroveň násilí v zemi za poslední rok radikálně vzrostla. Ze zprávy o vývoji v Afghánistánu od října 2009 do března 2010 vyplývá, že jsou nyní násilnosti o 90 procent četnější než loni touto dobou, bombové útoky na silnicích jsou dokonce o 240 procent častější. I přesto afghánští úředníci tvrdí, že existují vyhlídky na změnu k lepšímu a zpráva potvrzuje, že navzdory násilí se všeobecný pokles stability v zemi zmírnil.

Násilnosti v islámském státu dosáhly nejvyšší úrovně od roku 2001, kdy padla vláda Talibanu. Minulý rok byl co do počtu obětí nejtragičtější pro civilisty i zahraniční vojáky, z toho nejvíce zahynulo právě Američanů více než tisícovka. Civilistů loni zemřelo přes 2400.

Tomáš Paták, patak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688