TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  31.03.2010 03:30:01

Zeman: I stát může být blbec

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle expremiéra a předsedy Strany práv občanů Zemanovci Miloše Zemana je v době krize přípustné stát zadlužit, ale vypůjčené prostředky je nutné použít na investice a nikoli na spotřebu pokud to stát neudělá, chová se jako blbec. Zeman to řekl v rozhovoru pro agenturu Mediafax.

"Když si třeba vzpomenete na Keynesův teorém 'dig holes' (kopání děr) hrubý domácí produkt (HDP) roste, když kopete díry a pak je zasypáváte. Je to zcela neužitečná práce, ale z hlediska HDP tím vykážete dramatickou dynamiku. Je tedy nutné v době krize zabránit kopání děr, neboli zabránit rozhazování a stavění hladových zdí," připomněl Zeman svého oblíbeného ekonoma Johna Maynarda Keynese. "Naopak je nutné se orientovat na efektivní investice, tedy na všechno, co má multiplikační efekt," odpověděl Zeman na otázku, jak by stát měl v době krize postupovat.

"Třeba investice do dopravní infrastruktury, už proto, že zvyšuje flexibilitu pracovní síly, snižuje přepravní náklady," uvedl Zeman příklad konkrétní investice. "Jako krásný příklad vám dám Lounský klášter, což je obrovská a nádherná barokní stavba," pustil se Zeman do kritiky staré kauzy renovace Lounského kláštera. "Město od státu požadovalo bezplatné předání této stavby, jejíž rekonstrukce by vyžadovala dvě miliardy korun. To je sice lokální stavba, ale dvě miliardy nejsou malé peníze. A stupidní stát řekl: 'No, bezúplatně ti to převedu, ale nesmíš tam po rekonstrukci provozovat žádnou komerční aktivitu.' Prostě blbec na kvadrát. I stát tedy zjevně může být blbec," ilustroval Zeman příklad špatné státní politiky.

"V tomto případě by bylo nutné rekonstrukci kofinancovat přes evropské peníze a přes Public Private Partnerships (tzv. projekty PPP neboli partnerství soukromého a veřejného sektoru), tedy přes firmy, které by si tam umístily svá reprezentační sídla," odpověděl Zeman na dotaz, jak by to mělo být správně. "Nebo by tam mohl být hotel, což je sice komerční aktivita jako prase, ale pane Bože, coby ne!?" dodal expremiér. "Investice v regionálním měřítku by mohla být třeba dodělání dálnice D8 nebo jezy na Labi," vypočetl další možnosti Zeman.

V diskusi o možné výstavbě infrastruktury Zeman neopomněl ani ekologické aktivisty. "Šílení ekologové nás nutí, abychom jezdili po okresních serpentinách, kde kamiony kouří desetkrát víc, než by kouřily na dálnici, a přitom bojují za čistotu ovzduší, což je poněkud bizarní," uvedl na adresu ekologů Zeman. "Šílení ekologové také objevili jakési ještěrky na dolním toku Labe, a proto mají námitky proti tomu, aby Labe bylo celoročně splavné, což by určitou část dopravy mohlo odsunout na labskou vodní cestu," dodal předseda SPOZ.

Podle Zemana je především nutné, aby po investici něco zůstalo, a aby absorbovala pracovní sílu. "Když dáte lidem 13. důchod, tak ho snědí a nezůstane nic. Když za stejné peníze postavíte penziony s pečovatelskou službou, tak snížíte nezaměstnanost, protože ty penziony bude někdo muset postavit, a dále tím, že tam potom někdo bude muset pracovat. Čili investice absorbuje pracovní sílu. Spotřeba pracovní sílu buď neabsorbuje vůbec, nebo minimálně, a to je ten hlavní rozdíl,“ uzavřel téma expremiér Miloš Zeman.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688