Export (export.cz)
Ze světa  |  23.09.2022 14:24:15

Spojené státy jsou lídrem inovací bezpilotních letounů, Češi mohou být u toho

Spojené státy americké jsou uznávány jako šampión v oblasti inovací a regulace dronů. Americký trh je klíčový i pro české firmy, které se na začátku září zúčastnily jednoho z největších amerických a světových veletrhů CUAV Expo Americas (Commercial unmanned aerial vehicles) v Las Vegas ve státě Nevada. Tuzemská společnost Dronetag, která vyvíjí řešení pro bezpečný a efektivní provoz dronů, například zvažuje, že v USA otevře svou pobočku.

Foto: Generální konzulát ČR v Los Angeles

České firmy Upvision, Workswell, AirPixel, Dronetag, Liaz UAV a Mejzlík Propellers v Las Vegas představily inovační technologie v oblasti bezpilotních letadel na Národním stánku České republiky v rámci Projektů na podporu ekonomické diplomacie PROPEDČeské firmy na veletrhu prezentovaly to nejlepší z oblasti vývoje bezpilotních letadel  –  od špičkových infračervených kamer přes univerzální ovládání kamer až po snadná řešení Remote ID (Remote Identification of Unmanned Aircraft). 

TRH SPOJENÝCH STÁTŮ

Americký trh s drony rychle roste a odhaduje se, že do roku 2025 dosáhne hodnoty 42,8 miliardy dolarů. Více než 50 % investic je v rukách amerických společností. USA disponují rozsáhlými možnostmi výzkumu a inovací v technologických centrech, jako je Silicon Valley, hustým ekosystémem dronů a dalšími inovačními středisky. Technologie a využívání dronů směřují do všech oblastí každodenního života.

Celosvětově zaznamenal trh se spotřebitelskými drony v poslední době nebývalý růst díky inovacím, které mění pravidla hry, velkému množství konkurentů, změnám cen a podobně. Zásadním byl pro rozvoj dronů v USA rok 2016, kdy Federální úřad pro letectví nabídl společnostem spoustu výjimek pro létání. To byl zlomový okamžik – mnoho průmyslových odvětví získalo tolik potřebný impuls tím, že do svého každodenního provozu zařadilo drony.

Foto: Generální konzulát ČR v Los Angeles

ŠANCE PRO ČESKÉ FIRMY V NEVADĚ

Federální úřad pro letectví zařadil Nevadu mezi sedm států, které mají sehrát zásadní roli ve vývoji a testování bezpilotních autonomních vozidel a systémů. V rámci Nevadského centra pro aplikovaný výzkum na univerzitě v Renu vznikl nový subjekt Nevada Autonomous, který řídí aktivity testovacího střediska bezpilotních leteckých systémů (UAS). Nevadský výzkumný program se zaměřuje na oblasti letectví, autonomních vozidel i robotiky.

České firmy měly mimo jiné možnost se s fungováním zmiňovaného centra seznámit a byl  jim nabídnut komplexní balíček služeb. Stát Nevada jim také otevírá dveře k testování a komercializaci v celých Spojených státech. České společnosti zároveň na veletrhu CUAV Expo Americas navázaly kontakty s největšími firmami v oblasti vývoje technologie dronů. Kromě toho získaly informace o podmínkách a možnostech uplatnění produktů pro bezpilotní letadla na nevadském a americkém trhu, propojování tamního podnikatelského ekosystému s mezinárodními sítěmi a novými zdroji kapitálu, včetně konkrétních informací pro založení firmy v Nevadě.

Význam podobných jednání i samotné účasti na veletrhu potvrzuje vyjádření firmy Dronetag: „Možnost zúčastnit se obchodní mise ČR ve státě Nevada byla pro naši firmu skvělou příležitostí. Nejenže jsme účastí na UAV Expo v Las Vegas dostali prostor pro prezentaci našich řešení a vygenerovali několik desítek příležitostí, získali jsme i vyšší důvěryhodnost pro podnikatelské subjekty v USA. Tato účast nám také přinesla příležitost k poznání podnikatelského prostředí a získání hodnotných kontaktů pro případ vstupu a otevření pobočky společnosti Dronetag v USA.“

VELETRH CUAV EXPO AMERICAS

Letošní veletrh zaznamenal rekordní počet vystavovatelů – přes 220 firem z desítek zemí. Výstavní plocha byla zcela vyprodaná, kromě toho se veletrhu účastnilo přes 2 500 profesionálů z oblasti využití dronů v komerční sféře. V průběhu třídenního maratonu byla k vidění celá síť globálního odvětví. Program konference se zaměřil na to, jak technologie dronů řeší problémy a vytváří smysluplnou návratnost investic v různých odvětvích. Je tak i významnou příležitostí pro české firmy, z nichž mnohé zde jsou již na trhu dobře zapsány.

Účast na veletrhu nepochybně přispěla ke zviditelnění produktů firem, ale i České republiky jako země, která patří ke světové špičce v oblasti UAV. Česko si buduje pověst země, která má i zdejšímu trhu co nabídnout.

Jana Přikrylová, ekonomická diplomatka, Generální konzulát ČR v Los Angeles



Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688