TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  21.02.2010 14:54:00

Polský ministr zahraničních věcí Sikorski ruší návštěvu Česka

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministr zahraničních věcí Polska Radosław Sikorski zrušil středeční návštěvu Prahy. Tiskový mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Jiří Beneš agentuře Mediafax sdělil, že návštěva byla zrušena polskou stranou kvůli pracovní vytíženosti ministra.

Se svým českým protějškem Janem Kohoutem měl přitom Sikorski prodiskutovat evropské záležitosti, otázku energetické bezpečnosti, vyhlídky Východního partnerství nebo další možnosti česko-polské spolupráce.

Sikorskeho návštěva do Česka se měla uskutečnit měsíc poté, co v Praze jednal polský prezident Lech Kaczyński. Ten se s prezidentem Václavem Klausem shodl na tom, že česko-polské vztahy jsou velmi dobré a bezproblémové, mají však široký potenciál, který se stále nevyužívá.

Česko a Polsko rozvíjelo úzkou spolupráci od počátku 90. let. Obě země spolu v těsné kooperaci vstoupily v roce 1999 do NATO a v roce 2004 do EU. Od té doby však kritici poukazují na to, že zájmy obou zemí se s ohledem na odlišnou velikost států spíše rozcházejí a spolupráce zdaleka nedosahuje možné intenzity. V současnosti obě země spolupracují v rámci Visegrádské čtyřky, Regionálního partnerství nebo Středoevropské iniciativy, tyto typy kooperace však mnoho konkrétních výsledků zatím nepřinášejí.

Sikorskeho jméno se vloni v Česku skloňovalo zejména v souvislosti s volbou nového generálního tajemníka NATO. Loni na jaře mu patřila podpora všech visegrádských zemí. Přesto však byl šéfem aliance nakonec zvolen bývalý dánský premiér Anders Fogh Rasmussen. Podle některých hlasů byl Sikorski příliš radikální ve své kritice vůči Rusku, a proto pro většinu zemí Severoatlantické unie nepřijatelný. Sikorskemu nepomohlo, ani když své postoje krátce před volbou nového šéfa aliance revidoval a začal prosazovat vstup Ruska NATO.

Sikorski se narodil v roce 1963 v polské Bydgoszczi. Aktivně se účastnil polského mládežnického hnutí proti komunistickému režimu, v 80. letech pak pobýval jako politický uprchlík ve Velké Británii, kde na Oxfordské univerzitě vystudoval politické vědy a ekonomii. Od počátku 90. let působil ve službách polského státu jako odborník na obranu, zahraniční politiku a euroatlantické vztahy.

V letech 2005-2007 zastával funkci ministra obrany. Od roku 2007 vykonává post ministra zahraničních věcí. Na této pozici podepsal například smlouvu se Spojenými státy o umístění raketové základny v Polsku, kterou nakonec americký prezident Barack Obama podobně jako v případě česko-americké smlouvy odvolal.

Sikorski patří k nejpopulárnějším politikům v Polsku. Gazeta Polska ho vyhlásila Mužem roku 2005, v následujícím roce byl vyhlášen nejpopulárnějším politikem.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688