TNBiz (TN.cz)
Finance  |  15.02.2010 17:21:06

ZOH 2010: Vancouver prodělá na olympiádě až 4,6 miliardy dolarů

Mediafax

VANCOUVER (MEDIAFAX) - I když Vancouver vyčistil ulice a investoval miliony dolarů v naději, že olympiáda mu přinese dlouhodobou prosperitu, zkušenosti ukazují, že olympijské hry znamenaly pro hostitelská města často finanční katastrofu. V pondělí server Deutsche Welle uvedl, že ztráta Vancouveru může být 4,6 mld. dolarů.

Když Kanada v roce 2003 oslavovala přidělení zimních olympijských her v roce 2010 právě do Vancouveru, jednou z věcí, kterou si kanadská vláda slibovala, byly výnosy 9,6 miliardy amerických dolarů, tisíce nových pracovních míst a růst oblasti cestovního ruchu.

Ještě v lednu 2009 prohlásil premiér provincie Britská Kolumbie Gordon Campbell, že přípravy na olympiádu jsou "kompletní" a "v rámci rozpočtu". "Olympiáda je z pohledu Britské Kolumbie i Kanady jedním z těch ekonomických stimulů, které nám pomohou do budoucna a udrží pracovní místa," řekl tehdy ve vysílání Canadian Broadcasting Corporation (CBC).

Ve skutečnosti však náklady na přípravu Zimních olympijských her 2010 vysoko překonaly plánovaný rozpočet. Tento fakt vešel ve známost několik týdnů po Campbellově televizním projevu. A bylo to jen málo překvapivé, vzhledem k tomu, že města jako Montreal, Atény a Londýn utratila na přípravy olympiády mnohem víc, než předpokládala.

Podle Deutsche Welle budou hry ve Vancouveru stát o 4,6 miliardy amerických dolarů víc, než jaký bude jejich očekávaný výnos. Náklady byly původně vypočítány na 1,5 miliardy dolarů a od té doby vzrostly až na 5,6 miliardy dolarů. Nedávné studie navíc ukázaly, že kanadská vláda získá z her pouze přibližně jednu miliardu amerických dolarů, oproti předpokládaným 9,6 miliardy dolarů.

Mnozí experti se shodují, že důvodem takto velkých rozdílů v očekávání a v následné realitě lze spatřovat jak ve finanční krizi, tak také ve špatných počtech jak ze strany kanadské vlády, tak také Vancouverského olympijského výboru.

I přes pesimistické predikce ale zástupci radnice stále tvrdí, že olympiáda bude mít dlouhodobý pozitivní efekt. "Za posledních pět let jsme tu měli významnou stavební činnost a rozvoj celého města," prohlásila ještě před začátkem her Wendy Underwoodová, která se zabývá cestovním ruchem ve městě. "Pak tu máme dva týdny her a po nich tu zůstane značná část infrastruktury, kterou jsme tu před tím neměli, mnoho zlepšení ve městě a navrch ještě bude naše město ve světě mnohem známější díky třem miliardám lidí, kteří sledují olympijské hry v televizi," dodala Underwoodová.

Ačkoliv očekávaný turistický boom ve Vancouveru zatím nenastal, nebude toto město jistě prvním, které po olympiádě skončí s dluhy. Atény se musely vyrovnat s dluhem sedm miliard eur po letních hrách v roce 2004, a Montreal splácel své dluhy z letní olympiády v roce 1976 až do roku 2002.

Seth Klein, ředitel pobočky kanadského Centra pro politické alternativy v Britské Kolumbii se domnívá, že ekonomický růst spojený s olympiádou ve Vancouveru, bude trvat přesně dva týdny. "Tím nepopírám, že to bude mít mírný vliv jak na HDP tak i na zaměstnanost. Otázkou však je, zda se to vyplatí za cenu šesti miliard dolarů," řekl Klein. "Pokud byste vynaložili těch šest miliard dolarů jinak, o kolik by asi stoupl HDP a zaměstnanost? Myslím, že je celkem jasné, že bychom dosáhli mnohem většího dlouhodobého dopadu, kdybychom stejnou částku utratili jinak," dodal.

Lékař Chris Shaw, jeden z proti-olympijských aktivistů, tvrdí, že Vancouver nebude mít po olympiádě co ukázat, kromě hory dluhů. "Budeme to všichni splácet až do konce svých životů," řekl. "Můžete argumentovat tím, že to přinese jisté benefity ve formě hrdosti obyvatel a toho, že dostanete naše město na výsluní pozornosti a podobné věci, ale to se ve srovnání s okamžitými náklady nebo se ztracenými možnostmi vůbec nevyplatí," dodal Shaw.

Podle něj kvůli nákladům spojeným s olympiádou nakonec budou muset být sníženy rozpočty na lékařský výzkum nebo sociální a kulturní programy Vancouveru. A pokud současné trendy něco naznačují, tak má zřejmě pravdu, tvrdí Deutsche Welle. Vláda Britské Kolumbie se rozhodla, že do konce tohoto roku sníží výdaje na lékařskou péči o 330 milionů dolarů, a jeden z regionálních rozpočtů na umění a kulturu byl snížen o 80 procent.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688