TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  12.02.2010 10:41:06

Analytici: Údaje o HDP představují studenou sprchu, oživení přijde se zpožděním

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Páteční předběžný odhad Českého statistického úřadu (ČSÚ), podle kterého HDP ve 4. čtvrtletí mezikvartálně klesl o 0,6 procenta a meziročně propadl o 4,2 procenta, představuje pro většinu analytiků studenou sprchu. Oživení ekonomiky podle nich přijde se zpožděním, navíc bude nejspíš jen pozvolné.

„Podle našeho názoru ve struktuře docházelo k protichůdnému pohybu. Na jedné straně se u exportů pozitivně projevilo oživení v západní Evropě a zahraniční obchod zvedal českou ekonomiku. Naopak spotřebu domácností utahuje rostoucí nezaměstnanost a minimální růst mezd. Investice tlumí nízké využití kapacit,“ uvedl Petr Sklenář, hlavní ekonom společnosti Atlantik FT. Jeho prognóza byla nejpesimističtější na trhu (+0,1 %, -3,4 %), i pro něj však výsledný údaj znamená překvapení. „Celkově domácí část poptávky poklesla a měla by tlumit i vývoj celého HDP,“ předpokládá ekonom.

Pro výrazný mezikvartální propad (-0,6 %) má Sklenář vysvětlení v podobě další masivní likvidace zásob. „Výraznou roli také mohly sehrát revize údajů za předchozí čtvrtletí. Přesnější odpovědi na všechny tyto otázky dají až detaily národních účtu, které ČSÚ zveřejní 11. března,“ připomněl.

„Jak je vidět ze zpráv, zatímco situace v průmyslu se ke konci roku začala stabilizovat, pokles se přesunul do odvětví služeb, především obchodu. Mizerný výsledek ekonomiky za poslední kvartál podle něj ukazuje, že oživení přijde se zpožděním a navíc bude nejspíše jen pozvolné, malé a velmi zranitelné,“ upozornil Petr Dufek, analytik ČSOB. Podle něj navíc musíme počítat s tím, že letos ekonomika bude hledat jen obtížně růstové impulsy. „Investice soustavně klesají a nejspíše přichází už řada i na spotřebu domácností. Nedá se čekat, že by v situaci rostoucí nezaměstnanosti a limitovaného mzdového vývoje mohli lidé s klidem utrácet více než loni. A potěšující zprávy nepřicházejí ani ze zahraničí, takže na optimismus je stále dost času,“ míní analytik.

Podle Tomáše Volfa, analytika společnosti Citfin, jsou rizika stále velká. „Spotřebitelská poptávka je slabá a podíváme-li se na rostoucí nezaměstnanost, která se blíží deseti procentům, není důvod se domnívat, že by spotřeba v budoucnu výrazněji vzrostla. Ochota lidí utrácet je velmi nízká a velkou roli hraje obava o své budoucí příjmy,“ doplnil Volf. Letošní růst bude podle jeho názoru stále velmi křehký a hlavní otázkou pro exportně zaměřenou domácí ekonomiku je, kdy se oživí poptávka v zahraničí.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688