Tomáš Nekola (Letime.cz)
Cestování  |  26.03.2001 23:32:27

American Airlines chtějí znevýhodnit papírové letenky

Cestující na americkém trhu, kteří stále používají papírové letenky budou brzy znevýhodněni. American Airlines (AA) chtějí uvalit na každou letenku vystavenou na papírovém formuláři zvláštní poplatek ve výši 10 USD. AA, které sídlí ve Foth Worthu v Texasu prozatím nechtějí zveřejňovat podrobnosti, protože uvolňování informací o změnách cenové politiky dle amerických antitrustových zákonů podléhá zákazu. Mluvčí společnosti John Hotard řekl pouze dvě slova: “Odmítáme komentovat.”

Nový poplatek by měl být zaveden od 9. dubna a AA se tak stanou první společností, která bude “trestat” zákazníky, kteří se neobslouží sami přes internet. “Zatím jsem nic nezaslechla, ale pokud by tomu tak bylo, museli bychom zákazníky vyrozumět,” říká Pamela Marcusová z cestovky World Travel Specialists. Národní asociace obchodních cestujících (NBTA) se tohoto kroku obává kvůli nedostatečné kompatibilitě elektronických letenek. V případě pádu systémů, který například minulý týden postihl British Airways, jsou elektronické letenky k ničemu. U e-letenek také není možná endorsace na jiného dopravce v případě rušení letů při stávkách a podobných situacích, které jsou nyní v USA na denním pořádku.

Velké cestovní portály již přitom desetidolarovou přirážku k papírovým letenkám připočítávají k pokrytí nákladů na jejich dopravu. Delta Air Lines se před několika lety pokusily zavést podobný “trestný” poplatek ve výši dvou dolarů na každou letenkou, která nebyla zakoupena přes domácí web aerolinií. Podle mluvčí Peggy Estes jej "však kvůli konkurenčním tlakům odvolaly.”

Elektronické letenky byly představeny v roce 1994 a umožnily cestujícím létat bez klasických přepravních dokumentů. K vydání boarding-passu u check-in stačí dostatečná identifikace cestujícího, například formou kreditních, nebo věrnostních karet. Elektronické letenky také americkým dopravcům umožnily zredukovat náklady na administrativu a snížit objem vyplácených provizí. Mnoho aerolinií e-letenky v jejich začátcích silně podporovalo internetovými motivačními programy. Southwest Airlines, které v současné době vedou v penetraci e-letenkových zákazníků, také vyplácely agenturám o tři procenta vyšší provizi při “vystavení” elektronické letenky namísto papírové.

Zatímco český trh je v tomto směru zcela v plenkách (s čestnou výjimkou Lufthansy), v USA je nadpoloviční většina všech prodaných letenek elektronických. “Ticketless” létání však není tak bezproblémové, jak by se na první pohled mohlo zdát. Cestující se zavazadly se nemůže samostatně odbavit tak jako a tak a vůbec největším problémem jsou endorsace při, v USA tak častých, stávkách a přírodních pohromách. Jediné řešení pro takový případ, které je v současné době k dispozici, je “konverze” elektronické letenky do papírové podoby a její následná endorsace. To však rovněž není možné v případě špatné, nebo žádné funkce počítačových systémů. Slečna Kaminská, mluvčí portálu Bestfares.com říká: “Jednotlivá elektronická letenka může aerolinkám přinést úsporu až 20 dolarů. Na druhou stranu v době masivních stávek a celkovém zpožďování dopravy se cestujícím může zdát papírová letenka mnohem bezpečnější.

Z informačního servisu portálu http://www.letime.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688