TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  12.12.2009 17:09:00

KSČM: Přijaté změny rozpočtu nezvyšují schodek, jsou totiž pouze jedním procentem objemu výdajů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Komunisté se ohrazují vůči tvrzení pravice, že rozpočtové změny schválené v tomto týdnu znamenají navýšení schodku z 5,3 procent na 5,8 procent HDP. Přijatá opatření představují pouze jedno procentu objemu státního rozpočtu a nemají tedy vliv na jeho strukturu, uvedla KSČM v sobotním prohlášení.

Státní rozpočet na rok 2010 schválený Poslaneckou sněmovnou PČR ve středu 9. listopadu počítá se schodkem 162,7 miliard při příjmech 1,022 bilionu korun a výdajích 1,185 bilionu korun. KSČM svými hlasy podpořila a prosadila zachování výše mzdových prostředků pro pracovníky veřejného sektoru, zvýšení dotací o 1,5 miliardy pro české zemědělce a výrazné navýšení finančních prostředků pro sociální služby.

Nepodpořila ale státní rozpočet v závěrečném hlasování. "Vychází totiž z představ pravicového pojetí podílu státu na zmírnění a překonání hospodářské krize. Schválený státní rozpočet nedostatečně zohledňuje sociální potřeby společnosti, snižuje výdaje na školství, vědu a výzkum, počítá se zachováním regulačních poplatků ve zdravotnictví, snižuje státní investice pro český průmysl a dopravní infrastrukturu důležité pro zachování a tvorbu pracovních míst," zopakovala KSČM své důvody, proč pro rozpočet jako celek nakonec nehlasovala.

KSČM také tvrdí, že za podobu současného státního rozpočtu nesou odpovědnost ti, kteří umožnili vznik současné pravicové úřednické vlády, hlasovali pro vládní úsporný balíček a stanovili v prvním čtení základní číselné parametry státního rozpočtu pro rok 2010. Tedy jak ODS, tak ČSSD.

"Přístup současných vládních stran k sestavení a hlasování o státním rozpočtu je projevem nejen krize hospodářské, ale politické," uvedla KSČM. A dodala, že opakované snahy pravice o zákaz komunistů jsou pokusem zakrýt jejich vlastní neschopnost spravovat a řídit český stát.


Zuzana Fojčíková, fojcikova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688