TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  08.12.2009 18:00:11

Nezaměstnanost dále poroste, varují analytici

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle úterní informace Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) ČR vzrostla v listopadu tuzemská míra nezaměstnanosti na 8,6 procenta. Tato negativní cesta však není zdaleka u konce a v příštím roce se můžeme dočkat i dvouciferných hodnot, varují analytici oslovení agenturou Mediafax.

Bez práce se v listopadu ocitlo už více než půl milionů lidí. Meziročně se tak počet nezaměstnaných rozrostl o 189 tisíc, a to především v důsledku propouštění ve zpracovatelském průmyslu. Vedle toho, jak se rozrůstají řady nezaměstnaných, klesá i počet volných pracovních míst. „Zatímco loni v listopadu na jedno volné pracovní místo připadali zhruba tři nezaměstnaní, nyní je to už patnáct,“ všímá si Petr Dufek, analytik ČSOB. Dále upozorňuje na to, že nezaměstnanost v české ekonomice narůstá už více než rok a obrat k lepšímu zůstává zatím stále v nedohlednu.

S tím souhlasí i Vladimír Pikora z Next Finance: „Ekonomika na mezikvartální bázi sice již roste, ale to je málo. Empirie ukazuje, že k tvorbě dostatečného počtu nových pracovních příležitostí potřebujeme meziroční růst ekonomiky nad tři procenta. Navíc trh práce vykazuje velké zpoždění v reakci.“ Na další růst nezaměstnanosti se podle Pikory musíme připravit teď v zimě, kdy se k hospodářským problémům přidají standardní negativní sezónní vlivy. V únoru by tak podle něj míra nezaměstnanosti mohla dosáhnout téměř jedenácti procent.

Podle Dufka bude nezaměstnanost kulminovat nejspíš až ve druhé polovině příštího roku a to hodnotami pod hranicí deseti procent, kdy se na trhu práce začnou projevovat první známky oživení české ekonomiky. „Růst hospodářství však nebude natolik silný, aby mohl nezaměstnanost stlačit například na úroveň, na které byla ještě v loňském roce. Minimálně další dva roky je tak třeba počítat s tím, že se míra nezaměstnanosti bude pohybovat na mnohem vyšších úrovních, než na jaké byla ekonomika a především státní rozpočet v posledních letech zvyklý,“ varuje Dufek.

Analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk pokračuje ve stejném duchu: „Měsíční výdaje státu na podpory v nezaměstnanosti jsou zhruba dvojnásobné v porovnání s minulým rokem. Do listopadu šlo z rozpočtu na tyto účely zatím 13,9 miliardy. Zvýšil se nejen počet lidí pobírajících příspěvky, ale i průměrná podpora, kterou letos zvedli propuštění s vyššími mzdami,“ uvedl.

Pikora dále upozorňuje na negativní vlivy, které s sebou pokračující růst nezaměstnanosti přináší: „S rostoucí nezaměstnaností nemůžeme sázet na zásadní oživení maloobchodu. Pomalý růst maloobchodních tržeb se samozřejmě negativně odrazí i v HDP. Krom toho rostoucí nezaměstnanost znamená, že bude pokračovat růst hodnoty špatných úvěrů bank. Lidí, kteří nebudou schopni splácet, bude přibývat,“ zakončuje svůj komentář.

Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688