Petra Doležalová (ČEKIA, a.s.)
Údaje o firmách  |  25.10.1999 11:03:49

Členové UNIS spravují majetek v objemu .... (TZ UNIS ČR)

Členové UNIS ČR již spravují v otevřených podílových fondech majetek v objemu přesahujícím 42,5 miliardy korun

 

Dynamický růst objemu majetku v otevřených podílových fondech pokračoval i během třetího čtvrtletí. Ke konci září spravovali členové Unie investičních společností České republiky v otevřených podílových fondech majetek za více než 42,5 miliardy korun.

Objem majetku v otevřených podílových fondech (OPF) ve správě členů UNIS ČR vzrostl během třetího čtvrtletí z 36,4 miliardy o 6,1 miliardy na 42,5 miliardy , tj. o 16,9 %. Od počátku letošního roku, kdy dosahoval 16,8 miliardy , se tak zvýšil majetek v OPF členů Unie o 25,7 miliardy , tj. o 153 %. Bez zahrnutí otevřených podílových fondů, které se během letošního roku přeměnily z uzavřených podílových a investičních fondů, vzrostl majetek v otevřených podílových fondech členů Unie za období od ledna do září ze zmíněných 16,8 miliardy o 17,3 miliardy na 34,1 miliardy , tj. o 103 %.

Čisté prodeje, tj. rozdíl mezi objemem prodaných a odkoupených podílových listů, dosáhly za třetí čtvrtletí 5,4 miliardy , tedy přibližně stejné úrovně jako ve čtvrtletí druhém. Od počátku letošního roku připlynuly do OPF prostředky přesahující 14 miliard korun. Zbývající růst připadá na zhodnocení majetku ve fondech a již zmíněný vliv otevírání investičních a uzavřených podílových fondů.

V souvislosti s dosaženými výsledky je možné konstatovat, že příznivý trend, který odvětví otevřených podílových fondů zahájilo ve druhé polovině loňského roku, stále pokračuje. Význam otevřených podílových fondů jako investiční alternativy pro obyvatelstvo dále roste. Ještě koncem loňského roku činil podíl prostředků investovaných do OPF na úsporách obyvatelstva přibližně dvě procenta, nyní se již pohybuje kolem úrovně čtyř procent.

Největší měrou se na přílivu prostředků do OPF podílejí fondy peněžního trhu, u kterých dosáhly čisté prodeje 5,8 miliardy . Naopak záporné čisté prodeje zaznamenaly balancované fondy, kde odkupy převýšily prodej podílových listů o více než 1 miliardu korun.

Unie investičních společností České republiky má v současné době 19 členů, z toho 9 řádných a 10 přidružených. Členové UNIS ČR spravovali ke konci 3. čtvrtletí celkem 61 otevřených podílových fondů, z toho 5 akciových, 36 smíšených, 13 obligačních, 6 fondů peněžního trhu a 1 fond charakterizovaný jako fond z fondů. Jejich klasifikace vychází ze standardů Evropské federace investičních fondů a společností (FEFSI), jíž je UNIS ČR členem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.07.2005UNIS: Majetek OPF se v červnu zvýšil na 122,2 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.06.2005UNIS: Majetek fondů se zvýšil o 2,3 na 118,2 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688