TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.11.2009 08:01:40

Havel: Politické strany mají být nástrojem, nikoli cílem politiky

Mediafax

BRATISLAVA (MEDIAFAX) - Bývalý československý a český prezident Václav Havel se ve středu zúčastnil konference Středoevropského fóra na téma Únava z demokracie v Bratislavě. Podle serveru pravda.sk ve svém vystoupení naznačil nervozitu ze situace v České republice.

V úvodním projevu se pak více méně věnoval kritice politických stran, které by podle něj "měly být nástrojem, ale ne cílem politiky". Jako příklad dysfunkce stran uvedl způsob, jakým šéfové stran oznámili rozdělení Československa. Podle Havla politici tento akt představili nikoli jako zástupci parlamentu, ale v první řadě jako předsedové stran.

Havel dále podle serveru během celé diskuse vyzdvihoval zejména zodpovědnost jako pojem především v souvislosti s konkrétním formováním zodpovědnosti za svět v mladých lidech. Vyjádřil také znepokojení z unifikace zemí, z níž vzniká negativní tlak mezi jednotlivými národy. Zároveň se snažil vysvětlit rozdíl mezi informací a pravdou. "Za pravdu musí někdo ručit a přinést určité oběti, což už je samo o sobě projevem zodpovědnosti," prohlásil Havel.

Exprezident se ve středu v rámci oslav 20. výročí pádu komunismu v Bratislavě stal čestným občanem slovenského hlavního města. Kromě Havla čestné občanství dostal také kardinál Jozef Tomek a bývalý rakouský velvyslanec na Slovensku Maximilian Pammer.

"Já si tohoto čestného občanství, této pocty, velmi vážím, což jsem věděl už před tím, než jsem sem přijel. Ale po tomto ceremoniálu si toho vážím ještě víc, protože si uvědomuji všechny ty souvislosti a to, s kým společně se stávám čestným občanem," řekl Havel.

Slovenskou metropoli, kam jezdíval jako hlava státu a již navštěvuje i po odchodu z funkce, protože tu má přátele, podle něj charakterizuje vlídnost a velkorysost. V posledních desetiletích se navíc Bratislava podle Havla stala moderním velkoměstem se specifickou atmosférou, kterou vždy obdivoval.

Exprezident Havel před třemi lety převzal v Bratislavě čestný doktorát, který mu udělila Vysoká škola múzických umění u příležitosti jeho 70. narozenin. Slovenské národní divadlo loni uvedlo v premiéře jeho hru Odcházení.

Tána Vocu, vocu@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688