X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  03.11.2009 08:23:00

Daily: Expanze výrobního sektoru v USA pomohla akciím k růstu

V prvním dnu nového týdne se obchodníci dokázali otřepat ze studené sprchy výprodejů na akciových trzích, a zatlačili světové akciové indexy opět mírně do zelených čísel. To i přes několik rozporuplných dat, která na dobré náladě mezi obchodníky hned z rána příliš nepřidala. Evropské akciové indexy totiž měly již od brzkého rána co dělat, aby vstřebaly bankrot americké banky CIT group, který se zařadil na pozici pátého největšího bankrotu v historii Spojených států. CIT group doplatila na svou specializaci na malé firmy, které byly krizí v minulých měsících velmi silně zasaženy, což banku zanechalo se značným objemem toxických aktiv v jejich knihách. Obchodníci se však s touto zprávou dokázali poprat a vstřebat se jim podařilo také prudký výprodej akcií britské banky Royal Bank of Scotland (RBS), jejíž akcie ztratily 7,80 % poté, co RBS připustila, že může být Evropskou unií donucena k odprodeji více majetku, než původně předpokládala.
 
Špatné zprávy z finančního sektoru však dokázalo nahradit několik makroekonomických dat, v čele s výsledky ze Spojených států. Ty zveřejnily v odpoledních hodinách říjnový index výrobní aktivity (ISM), který dokázal překvapit růstem ze zářijových 52,6b. na 55,7b., což byl výsledek výrazně převyšující většinové odhady analytiků (53,1b.). Výrobě v říjnu dokázala pomoci nervozita z minulých měsíců, kdy firmy, povzbuzeny vládní stimulací poptávky, ve velkém vyprazdňovaly sklady, které nyní mohou podporovat pokračující výrobu. Právě proto tak index tvorby zásob vzrostl během čtyř měsíců z 33,5b. na 46,9b., zatímco index produkce rostl v říjnu o silných 7,6b. na 63,8b. Příjemným překvapením pak byl i sub-index zaměstnanosti, který se v říjnu zvyšoval o 6,9b. na 53,1b., zatímco index nových objednávek překvapil spíše negativně poté, co se snižoval o 2,3b. na 58,5b.

Lepší výsledky navíc včera přinesla také data z trhu s bydlením. Výdaje na výstavbu totiž v září vystoupaly o 0,8 %, zatímco rozjednané prodeje domů v záři rostly o skokových 6,1 % (oček.: +0,2 %). Počty rozjednaných smluv ke koupi domu se zvyšovaly již poosmé v řadě, přičemž tempo jejich růstu v posledních třech měsících začíná výrazně akcelerovat. Důvodem tohoto nárůstu je především zvýšené využívání vládního programu, který nabízí slevu na dani ve výši 8 tis. každému, kdo si poprvé kupuje nové bydlení. Program však vyprší již v tomto měsíci, což se může již brzy na trhu s bydlením začít negativně podepisovat.

Lepší data z USA byla včera hlavním impulsem, který odstartoval částečnou korekci ztrát, jež si akcie začaly připisovat během minulého týdne.  V Evropě tak index Eurostoxx50 dokázal uzavřít výše o 0,71 % a podobně si vedl také americký S&P500, který rostl o 0,65 % až na 1 042b.

O něco horší den včera měly naopak dluhopisy, které se dostaly pod prodejní tlak. Jen v případě desetiletých amerických T-Notes se tak výnos zvyšoval o 3,2bsp. na 3,416 %, avšak nadále zůstává pod hranicí 3,50 % nad kterou se pohyboval ještě v minulém týdnu. V případě dvouletých splatností se pak výnos zvyšoval o 2,4bsp. na 0,917 %.

Více z dnešního Daily naleznete na našich stránkách ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688