TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  31.10.2009 03:30:03

ČNB bude ve čtvrtek jednat o sazbách, analytici se tentokrát neshodují

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Bankovní rada České národní banky (ČNB) bude ve čtvrtek jednat o nastavení základních úrokových sazeb. Zatímco před posledním jednáním 24. září analytici doporučovali jednohlasně ponechat dvoutýdenní Repo sazbu na úrovni 1,25 procenta, tentokrát se jejich názory na nastavení měnové politiky různí.

Z pěti analytiků oslovených agenturou Mediafax se dva spíše přiklánějí k tomu, že ČNB sníží sazby o 25 bazických bodů. „Možnost poklesu tam určitě je. Jednak by se dorovnala úroveň sazeb Evropské centrální banky, velká část trhu je na tento krok navíc připravená,“ uvedl Jan Bureš, ekonom Poštovní spořitelny. S jinými opatřeními, která někteří představitelé bankovní rady v posledních dnech a týdnech naznačili, však nepočítá. „Skupování státních dluhopisů není v našich podmínkách příliš reálné, spíše by šlo o zásah přes devizové rezervy. Ale ani s tímhle krokem příliš nepočítám. Obavy zahraničních spekulantů se tak nenaplní,“ je přesvědčen. Pro snížení sazeb podle Bureše hovoří relativně dobrý inflační výhled a špatné vyhlídky ekonomického růstu do konce prvního pololetí 2010. „Výhled na druhou polovinu příštího roku je navíc velmi nejistý,“ dodal ekonom.

Zhruba 60procentní pravděpodobnost dává snížení sazeb analytik ČSOB Petr Dufek. Stejně jako Bureš zmiňuje horší ekonomický výhled, rovněž měnově politická inflace je podle něj na dostatečně nízké úrovni. „Celková inflace sice bude kvůli zvýšené DPH a různým spotřebním daním vyšší, ale inflační tlaky tady aktuálně nejsou,“ připomněl Dufek.

Naopak podle názoru Vojtěcha Bendy, analytika společnosti ING, není potřeba úrokové sazby měnit. „Koruna je teď zhruba na úrovni, kde ji chce ČNB mít. Ona ji nepotřebuje někde na 27 nebo dokonce 28 korunách za euro. Pro exportéry totiž nepředstavují současné kurzy problém. Ten spočívá v tom, že se spousta z nich na konci loňského roku kurzově zajistila na úrovni 24,5 CZK/EUR. A v případě oslabení koruny by ji teď museli dokupovat příliš draho,“ upozornil Benda. Avizované zásahy ČNB by podle něj mohly být hodně kontraproduktivní. „To by mohlo mít až devastující účinky,“ varuje analytik.

„Při současném kurzu koruny jsou měnové podmínky odpovídající. Změna daní přinese vyšší inflaci, hospodářský výhled se zlepšuje. Sazby bych proto ponechal na stávající úrovni,“ přidal názor David Marek, hlavní analytik společnosti Patria Finance.

Také Petr Sklenář, hlavní ekonom společnosti Atlantik FT, míní, že ČNB se sazbami hýbat nebude. „Už při posledním jednání hlasovali pro snížení pouze dva členové z celkových sedmi. A především viceguvernér Miroslav Singer v říjnu proti silné koruně výrazně slovně intervenoval. Koruna tak z úrovně 25 CZK/EUR propadla přibližně o sedm procent,“ připomněl Sklenář. „Tím ten argument pro snížení sazeb výrazně zeslábl. Efekt pro ekonomiku by byl i tak pochybný, spíše by se to mohlo projevit dalším oslabením koruny,“ uzavřel ekonom.

Současná hodnota 2T Repo sazby (1,25 %) představuje rekordní minimum. K poslednímu zvýšení se ČNB odhodlala 8. února 2008. Tehdy to bylo o 25 bazických bodů na 3,75 procenta. Od té doby je snížila celkem šestkrát v souhrnu o 250 bazických bodů. Naposledy 6. srpna.

Bankovní rada jedná o měnových otázkách osmkrát ročně, výjimečně též na mimořádných zasedáních. Do konce roku 2007 jednala o měnových otázkách jednou měsíčně. Čtvrtečního jednání by se podle informací ČNB mělo zúčastnit všech sedm členů bankovní rady.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Ne 15:09  Ponechal FED sazby vysoko příliš dlouho? Libor Stoklásek (AlgoImperial)
So   8:45  ZLATO: Kdy $2500/ozt? Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)
Pá 14:36  USA: Přírůstek pracovních míst se snížil ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688