TNBiz (TN.cz)
Finance  |  21.10.2009 19:17:00

Poslanci budou v debatě o rozpočtu pokračovat ve čtvrtek

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanecká sněmovna ani po více než čtyřhodinové debatě nestačila projednat v prvním čtení státní rozpočet na příští rok. Poslanci mají v jeho projednávání pokračovat ve čtvrtek ráno.

Rozpočet na příští rok poslancům představil ministr financí Eduard Janota s tím, že počítá s deficitem ve výši 162,7 miliardy korun. Deficit veřejných financí by tak měl dosáhnout výše 5,3 procenta vůči hrubému domácímu produktu, který by měl podle odhadů ministerstva financí v příštím roce klesnout o 0,5 procenta. Rozpočet počítá s příjmy ve výši 1 022 miliard korun a výdaji ve výši 1 184,7 miliardy korun.

Výdaje na rok 2010 představují nárůst o 2,8 procenta oproti roku 2009. Z toho 338,5 miliardy korun představují výdaje na důchody. Jak upozornil ministr financí Eduard Janota, důchody se v nadcházejícím roce nebudou valorizovat, protože nebude naplněna podmínka dvouprocentního zvyšování cen. Přesto ale výdaje na vyplácení důchodů stoupnout o 11 miliard korun v závislosti na zvyšujícím se počtu lidí, kteří je budou pobírat.

"Důchody budou příští rok samovolně vzrůstat, a to i bez valorizace. Průměrný důchod se zvýší o 0,7 procenta na 10 095 korun, a to proto, že penzijního věku dosáhnou lidé s vyšším základem pro výpočet důchodu," vysvětlil situaci Petr Nečas (ODS). "Podle mých odhadů vstoupí v roce 2010 do důchodu kolem 40 tisíc penzistů."

Na dávky sociální podpory je v rozpočtu vyčleněno 41,6 miliardy korun, na podporu v nezaměstnanosti 14,3 miliardy korun, tedy o pět miliard korun více než v rozpočtu na letošní rok.

Na zemědělskou politiku půjde příští rok 25,7 miliardy korun, na vědu a výzkum 29,4 miliardy korun, což představuje 0,8 procenta HDP.

Janota upozornil na stoupající deficit veřejných financí, který v příštím roce vzroste v porovnání s rokem 2009 o 15 procent a dosáhne 1 340 miliard korun.

"Z uvedených čísel vyplývá, že Česká republika nebude zdaleka schopná splnit kritéria pro vstup do eurozóny, což budeme Evropské unii těžko vysvětlovat. Mohli bychom se dostat do konfliktu s Evropskou komisí a Ecofinem a přijetí eura se nám tak velmi vzdaluje," varoval Janota. "Musíme si uvědomit, že bez legislativních změn není možné hranice tříprocentního schodku oproti HDP, který je podmínkou pro vstup do eurozóny, dosáhnout. Letos to bylo ještě relativně jednoduché. Snížíme platy státním zaměstnancům, mateřské, nezvýšíme důchody a podobně. To už ale za rok nebudeme moci zopakovat a šetřit se tak bude mnohem, mnohem hůře."

Z evropských fondů přijde do České republiky v roce 2010 95,1 milardy korun, opačným směrem poputuje 34,9 miliardy korun. Obě částky jsou už zahrnuty do návrhu rozpočtového zákona.

Původně hrozil státní schodek o 67 miliard vyšší, tedy 230 miliard korun. Tomu nakonec zabránil tvz. Janotův úsporný balíček. Sněmovnou ovšem prošel se skřípěním zubů poslanců napříč spektrem politických stran.

"Politici si z nás dělají blázny, když mluví o takzvaně protikrizovém balíčku, který prokazatelně krizi prohlubuje. Zvyšuje nezaměstnanost, inflaci a další markoekonomické ukazatele," namítal ve středu Vlastimil Tlustý (Nezařazení).

Předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi se zase nelíbilo šktání výdajů v resortu výzkumu a školství: "Státní rozpočet zcela ignoruje priority, které dnes ráno deklaroval za svou vládu Jan Fischer. Mluvil o tom, co je motorem ekonomiky 21. století - věda, výzkum, vzdělání a technologie."

Filip dále poukázal na to, že zatímco v České republice jde na sociální výdaje 19 procent HDP, v ostatních zemích Evropské unie to je 27 procent.

Zakladatel politické strany TOP 09 Miroslav Kalousek se na začátku svého vystoupení pozastavil nad nepřítomností množství poslanců v sále a v nadsázce navrhnul zavést "zlaté Kalouskovo pravidlo", podle kterého se rozpočty pro resorty, za které nepřítomní poslanci bojují, ve druhém čtení sníží o pět procent.

Kalousek zopakoval, že jeho strana podpoří vládní návrh na státní rozpočet pro příští rok.

"Je to maximum možného, protože kdyby kdokoli z nás byl nyní v pozici ministra financí nebo premiéra, nepovedlo by se mu prosadit víc," uvedl Kalousek. "Neříkám, že by to nešlo předložit, ale nebylo by to schválitelné."

Kalousek připomněl, že v oblasti fakultativních výdajů provedl Janotův tým "nejdramatičtější škrty za posledních deset let. Ale na všechno kromě mandatorních a kvazi-mandatorních výdajů si půjčujeme".

"K pozměňovacím návrhům budeme maximálně zdrženliví, protože pro ně v mantinelech navrhovaného rozpočtu vidíme minimální prostor. A návrhy, které snižují prorůstové výdaje, například do infrastruktury, nepodpoříme," upřesnil stanovisko TOP 09 Kalousek.

Svůj výstup před poslaneckou sněmovnou uzavřel Kalousek slovy: "Ta tisícikoruna, kterou teď nedáme rodině s dětmi a mamince s kočárkem, je stejná tisícikoruna, která se za 14 let, kdy jejich děti půjdou do školy, bude představovat dvoutisícové dluhy a v době, kdy se zapojí do aktivního pracovního života, dokonce 4 000 korun."

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688