Tiskové zprávy  |  07.10.2009 16:11:12

KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL na cestě k udržitelnosti

Snižování spotřeby energie a vody, optimalizace distribučního řetězce a zaměření na celý životní cyklus výrobků

Praha, 7. října 2009 - Společnost KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL, přední dodavatel výrobků pro osobní ochranu zdraví, bezpečnost a hygienu v pracovním prostředí, pokračuje ve snižování působení své činnosti na životní prostředí pomocí různých opatření zaměřených na celý životní cyklus svých výrobků od zdroje až po likvidaci. Tento cyklus zahrnuje následující fáze:

Ve všech těchto oblastech se KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL zaměřuje na různé otázky, jako je např. odpovědné lesní hospodářství v rámci celého dodavatelského řetězce, snížení spotřeby energie a vody a snížení používání obalových materiálů v souvislosti s emisemi uhlíku a vytvářením odpadů

Reducce Today, Respect Tomorrow ‘’ (Dnes snižujeme spotřebu, protože respektujeme zítřek). Vede nás k hledání způsobů snížení spotřeby přírodních zdrojů v průběhu celého životního cyklu našich výrobků,” vysvětluje Lisa Morden, vedoucí pro globální udržitelnost společnosti KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL. “Jsme hrdí na naše dosavadní výsledky, ale nezastavujeme se na nich. V našem úsilí o udržitelnost budeme i nadále pokračovat.”

Aby společnost KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL dosáhla svých cílů, používá v každé fázi životního cyklu výrobku řešení přizpůsobená konkrétním podmínkám. Proces začíná návrhem výrobku se zaměřením na snížení spotřeby zdrojů při výrobě, distribuci a používání výrobků.Dodržováním  zásad udržitelnosti při procesech inovace výrobků a přemýšlením o využití životního cyklu výrobků společnost KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL pracuje na dalším snižování spotřeby světových přírodních zdrojů.

Jedním z výstupů inovačního procesu je tkanina AIRFLEX, na kterou společnost získala patent, a která se používá v sortimentu výrobků KLEENEX, SCOTT a WYPALL L. Použitím tkaniny AIRFLEX se snižuje spotřeba dřevního vlákna až o 17 % v porovnání s obvyklými tkaninami a při jejím použití v ručnících SCOTT Xtra se snižuje množství vlákna potřebného na osušení rukou. Výsledek: množství suchého odpadu v odpadkovém koši se sníží až o 28 %.

Tkanina AIRFLEX je výborným příkladem toho, jak může inovace přinést opravdovou změnu pro životní prostředí,” říká Lisa Mordenová, manažerka pro globální udržitelnost společnosti KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL. „Výrobky s vynikajícími vlastnostmi, vyráběné z tkaniny AIRFLEX, pomáhají zákazníkům snižovat spotřebu těchto výrobků, což na druhou stranu znamená menší množství zdrojů potřebných k zajištění stejného výkonu a méně odpadu.”

Mezi další novinky patří utěrky WYPALL X  vyrobené z materiálu HYDROKNIT. Jedná se o velmi pevné a savé utěrky, které pomáhají snížit spotřebu a množství odpadu na skládkách v porovnání s látkovými utěrkami.

Po dokončení procesu návrhu výrobku společnost KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL pečlivě a odpovědně vybírá zdrojové suroviny. V Evropě je každý dodavatel čerstvé vlákniny společnosti certifikován podle systému Forest Stewardship Council. Výrobky společnosti KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL v Evropě kromě toho obsahují v průměru 80 % recyklovaného dřevitého vlákna – což odpovídá více než 174 000 tunám vlákna.

Společnost KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL také investovala do nových technologií a do úprav procesů se zaměřením na snižování využití přírodních zdrojů. Například v závodě Delyn ve Velké Británii společnost investovala prostředky do dalšího vybavení na čištění vody s cílem zlepšit jeho spolehlivost a kvalitu odpadních vod. Toto opatření také umožnilo recyklaci většího množství vody v závodě a snížení množství spotřebované čerstvé vody.

Společnost KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL dále zavedla Systém řízení v oblasti životního prostředí (Environment Management System - EMS), pro který v každém ze svých evropských výrobních závodů získala akreditaci podle normy ISO 140001. Systém EMS pomáhá zajistit přesné stanovení a spravování nejvýznamnějších aspektů životního prostředí každého závodu, včetně spotřeby vody a energie, s cílem snížení dopadu na životní prostředí.

Díky své snaze mohla společnost od roku 2005 zvýšit efektivitu spotřeby energie o 9 %, od roku 2000 zvýšila efektivitu využívání vody o 15 % a od roku 2005 snížila emise skleníkových plynů o 7 %.

Společnost Kimberly-Clark si uvědomila, že musí své úsilí rozšířit i za stěny obchodů a zavedla řadu úprav s cílem zvýšit hospodárnost v oblasti balení a distribuce. Tyto úpravy přinesou výrazné snížení emisí uhlíku v dopravě.

Ve Velké Británii společnost KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL zvýšila efektivitu a minimalizovala dopady na životní prostředí zvýšením vytíženosti svých nákladních automobilů. Společnost zavedla integrované řešení dopravy, kdy se stejné automobily souběžně využívají jak pro dodávky zákazníkům, tak i pro zpětné materiální zabezpečení závodů při dovozu surovin jako jsou např. palety a odpadový papír. V roce 2008 toto opatření pomohlo snížit počet cest bez nákladu o 24 %.

Jako součást probíhající snahy o snížení spotřeby zdrojů nedávno závod společnosti KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL ve městě Koblenc, v Německu, investoval 330 000 USD na rekonstrukci železničního spojení ze svého hlavního regionálního distribučního centra. Závod produkuje 53 000 tun výrobků ročně, včetně ručníků pro hotely a specializovaných utěrek pro výrobní průmysl. Dodávka tohoto zboží po železnici ušetří celkem více než 2 500 dodávek nákladními automobily ročně, čímž se významně sníží emise CO2.

Spolu s touto iniciativou se společnost KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL snaží maximálně využít každý čtvereční centimetr nákladní plochy v okamžiku, kdy se její vozidla dotknou silnice, a to pomocí specifických technik balení a paletizace. Toto opatření nejen že pomáhá snižovat emise uhlíku, ale také usnadňuje zákazníkům manipulaci a skladování. Skládané utěrky SCOTT, vyráběné společností, zabírají např. o 50 % méně místa než podobné výrobky konkurence, přičemž 100% výkon zůstává zachován. Totéž platí o papírových ručnících SCOTT v rolích a o rukavicích KLEENGUARD. Oba tyto výrobky vyžadují polovinu přepravního prostoru v porovnání s ostatními podobnými výrobky na trhu, a to bez snížení kvality.

Snižuje se i množství obalových materiálů, a to díky používání lehčích plastů a recyklovaného vlákna. Při komprimovaném balení se do stejného prostoru vejde více výrobků a také se odstraní nadbytečné balení.

Společnost KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL zavedla v neposlední řadě iniciativy zaměřené na snížení množství odpadu odeslaného na skládku. Sama společnost zachránila v loňském roce před skládkou 1,2 miliónu tun výrobních odpadů. Jedná se o ekvivalent odpadů vytvořených  2,3 milióny Evropanů ročně.

Množství odpadu se snižuje i v konečné fázi likvidace výrobků, a to díky inovačním systémům pro design a rozdělení. Systém skládaného toaletního papíru společnosti KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL šetří až 40 % papíru v porovnání s jumbo rolemi, což znamená, že se ho používá méně a méně se ho také vyhazuje.

Začíná to pochopením toho, že způsobem, jakým dnes využíváme zdroje, utváříme zítřejší svět,” vysvětluje Lisa Morden, vedoucí pro globální udržitelnost společnosti KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL. „Opatření, která jsme doposud zavedli, jsou dobrá pro životní prostředí, dobrá pro zákazníky a dobrá pro naši společnost – dnešním snížením spotřeby projevujeme respekt k zítřku.” Reduce Today, Respect Tomorrow (Dnes snižujeme spotřebu, protože respektujeme zítřek) vyjadřuje přístup společnosti KIMBERLY-CLARK PROFESSIONAL k udržitelnosti. „Proto jsme se zaměřili na snížení spotřeby ve všech fázích životního cyklu našich výrobků – od návrhu a výroby až po distribuci a likvidaci. Snížení je klíčem ke snížení negativního vlivu naší činnosti i činnosti našich zákazníků na životní prostředí,“ dodává Lisa Morden. Toto rozhodnutí se také stalo rozhodujícím faktorem při získání pozice lídra podle světového indexu trvalé udržitelnosti Dow Jones Sustainability Index v pěti letech po sobě.


O Kimberly-Clark
Společnost Kimberly-Clark a její známé globální značky jsou nepostradatelnou součástí života lidí ve více než 150 zemích. Denně 1,3 miliardy lidí – téměř čtvrtina světové populace – spoléhá na řešení péče o zdraví, hygienu a pohodlí na cestách, které poskytují značky ochranných pomůcek KLEENGUARD* , utěrek WYPALL* a KIMTECH*, čisticích přípravků KIMCARE* a toaletních papírů a papírových ručníků KLEENEX® a SCOTT®. Kimberly-Clark má prvenství nebo druhou pozici na trhu ve více než 80 zemích. Máte-li zájem o nejnovější zprávy o společnosti K-C a další informace o 135leté historii inovací společnosti, navštivte web
www.kimberly-clark.com a www.kcprofessional.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688