TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  01.09.2009 17:21:06

Piloti ČSA odmítají navrh managementu na odstoupení (1.9.2009)

Mediafax

Piloti ČSA odmítají návrh managementu společnosti na odstoupení v případě, že přijmou snížení platů a zrušení provozních omezení. Podle úterních slov prezidenta odborové organizace Pilotů CZALPA Filipa Gaspara by se v případě přijetí jednalo o ústupky v bezpečnosti letového provozu.

„Předložený návrh nemůže být ze strany představenstva myšlen vážně, a proto o něm s vedením firmy nemohou piloti jednat. Jsou však připraveni jednat o ústupcích se zástupci vlastníka,“ sdělil Gaspar. Podle něj počítá dodatek k návrhu ke kolektivní smlouvě se zrušením celé kapitoly týkající se limitů doby služby či doby letů, které mají podle Gaspara přímý dopad na bezpečnost.

„V deklaraci bezpečnosti, podepsané prezidentem Radomírem Lašákem dne 1. února 2006, se mimo jiné uvádí, že ČSA bude klást bezpečnost provozu a služeb poskytovaných našim zákazníkům vždy na první místo v souladu se zásadami bezpečnost bez ústupků, nula leteckých nehod a minimum incidentů,“ dodal Gapar. Odboráři jsou proto toho názoru, že dodatek by deklaraci porušoval, a tím pádem o něm s vedením firmy nebudou diskutovat. Piloti se jednání nevyhýbají, chtějí však problémy ČSA probírat přímose zástupci vlastníka, tedy státu. Návrh na odstoupení managementu firmy po ústupcích ze strany odborových organizací dostaly odbory ve středu.

„Součástí jednání by neměl být pouze odchod managementu, ale především nastartování procesů vedoucích k záchraně společnosti,“ uzavřel Gaspar.

Odborový svaz dopravních pilotů ČSA je ve stávkové pohotovosti, tu vyhlásili ve čtvrtek. Jejím důvodem je údajné zastrašování kritiků managementu firmy vedením ČSA. Ke stávkové pohotovosti se zatím žádný další odborový svaz ČSA nepřidal.

"Otázka bezpečnosti, kterou odborová organizace CZALPA používá jako argument, není součástí navrhovaných změn. Se zveřejněným stanoviskem tedy zcela jednoznačně nelze souhlasit," uvedla v reakci na prohlášení odborářů mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Nabídka představenstva společnosti České aerolinie, která byla v pondělí předložena na jednání s odborovými organizacemi, se podle ní týká úspor personálních nákladů, nikoliv bezpečnosti. "Tu řeší interní norma Českých aerolinií a vyhláška Ministerstva dopravy. Naši piloti všechny normy a vyhlášky perfektně dodržují. Jakékoliv změny pravidel pro omezení doby letu, by musely být schváleny s Úřadem pro civilní letectví, k čemuž nedošlo. Jediné, co návrh představenstva obsahuje, jsou úpravy kolektivních smluv," uvedla Hejsková s tím, že nabídka vedení společnosti na odchod managementu, pokud si zaměstnanci sníží plat, stále platí. "Rychlost, se kterou některé odborové organizace dokázaly návrh vedení Českých aerolinií zanalyzovat, je překvapivá," dodala Hejsková na závěr.

Tereza Peprníková, peprnikova@mediafax.cz

Související zprávy:
Piloti ČSA údajně neříkají pravdu a nechtějí... 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

08.09. 07:23  Piloti jsou zmetci (ga.ga)
04.09. 11:00  Piloti jsou zmetci (ZiIvar z chudobince*)
04.09. 10:40  Piloti jsou zmetci (° jeanetka °)
04.09. 10:29  Piloti jsou zmetci (ZiIvar z chudobince*)
04.09. 10:25  Piloti jsou zmetci (Šulín nepokojný)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688