TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  06.08.2009 01:30:02

ČNB ve čtvrtek jedná o sazbách, většina analytiků se přiklání k poklesu o 25 bazických bodů (6.8.2009)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Bankovní rada České národní banky (ČNB) bude na čtvrtečním zasedání rozhodovat o nastavení základních úrokových sazeb v české ekonomice. Pět ze sedmi analytiků, které oslovila agentura Mediafax, se přiklání ke snížení 2T Repo sazby o 25 bazických bodů na 1,25 procenta.

„Ta pravděpodobnost snížení tady stále je, i když po pátečních datech o červnové průmyslové výrobě se zmenšuje. Ukazuje se, že česká ekonomika by se mohla odrazit ode dna,“ míní David Marek, hlavní analytik společnosti Patria Finance. „Ovšem inflace se stále snižuje, ekonomika je v recesi a od posledního jednání posílila také česká měna. Takže prostor pro snížení o 25 bazických bodů tam stále existuje a tento krok by mohl ekonomice v současné době prospět,“ dodal Marek.

Mezi přívržence ponechání základní sazby na současné úrovni 1,5 procenta se naopak řadí Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus. „Momentálně to vypadá spíše tak, že sazby zůstanou stejné. Nahrává tomu především vývoj na makroekonomickém poli, kde několik posledních údajů naznačilo, že vývoj v západní Evropě je příznivější,“ připomněl Hatlapatka. Podněty pro snížení podle něj nebudou příliš silné. „Je možné, že ČNB ještě počká do příštího zasedání na další data. Ta by potvrdila, případně vyvrátila, současné náznaky zlepšování," uvedl.

I současná hodnota už představuje rekordní minimum. Naposledy 29. dubna 2005 snížila ČNB sazby na 1,75 procenta. K poslednímu zvýšení se odhodlala 8. února 2008. Tehdy to bylo o 25 bazických bodů na 3,75 procenta. Od té doby je snížila celkem pětkrát v souhrnu o 225 bazických bodů.

Bankovní rada jedná o měnových otázkách osmkrát ročně, výjimečně též na mimořádných zasedáních. Do konce roku 2007 jednala o měnových otázkách jednou měsíčně. Na posledním zasedání ve čtvrtek 7. května snížila 2T Repo sazbu o 0,25 procentního bodu na 1,5 procenta. Pro toto rozhodnutí hlasovali čtyři členové bankovní rady: guvernér Zdeněk Tůma, vrchní ředitel Robert Holman, vrchní ředitel Vladimír Tomšík a vrchní ředitelka Eva Zamrazilová. Vrchní ředitel Pavel Řežábek hlasoval pro snížení sazeb o 0,25 procentního bodu. Jednání se nezúčastnili viceguvernéři Miroslav Singer a Mojmír Hampl. Tentokrát by mělo být přítomno všech sedm členů bankovní rady.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688