TNBiz (TN.cz)
Finance  |  15.06.2009 16:41:00

Objem globálního farmaceutického trhu se do deseti let zdvojnásobí na 1,3 bilionu dolarů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Větší specializace, méně agresivní marketing a spolupráce místo fúzí a akvizic, tím se bude v budoucnosti vyznačovat farmaceutický průmysl. Vyplývá to série studií společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) nazvané „Farmacie 2020: Jakou cestou se vydat?“ zveřejněných v pondělí.

Podle studie se objem globálního farmaceutického trhu do deseti let zdvojnásobí na 1,3 bilionu dolarů.

Klesne role velkoobchodu sofistikovanější dodavatelské kanály začnou být efektivnější. „Dodavatelské kanály budoucnosti nebudou odpovědné jen za distribuci léků a služeb, ale budou vytvářet i nové cesty, jimiž bude možné produkty nabízet. Jestliže v současné době jsou vnímány zejména jako významná nákladová položka, v budoucnu budou považovány především za tvůrce výnosů,“ řekla Lenka Mrázová, ředitelka v oddělení Daňových a právních služby společnosti PricewaterhouseCoopers Česká republika.

Přínosy spolupráce mezi farmaceutickými společnostmi převáží potřebu fúzí a akvizic a změní se i
charakter spolupráce farmaceutických společností s dalšími subjekty, jako jsou univerzity, nemocnice, polikliniky, dodavatelé technologií, analytické společnosti či poskytovatelé služeb v oblasti zdravého životního stylu.

Výzkum a vývoj bude mnohem efektivnější „virtuální pacient“ ušetří náklady. „Model virtuálního člověka by mohl vzniknout novým propojením technologií, které jsou dnes již k dispozici. Vědci na celém světě vyvíjejí modely srdce a dalších orgánů, buněčných i muskuloskeletálních systémů. Tyto modely lze použít pro simulaci fyziologických účinků specifických léčiv na člověka. První společnost již nyní díky virtuální technologii snížila čas potřebný na klinické zkoušky až o 40 procent a zredukovala počet pacientů, které je nutné do procesu zapojit, o dvě třetiny,“ konstatovala Mrázová.

Zmizí masivní prodejní kampaně, zvýší se důraz na specializované léky a léčebné postupy. Vzroste význam role pacienta a plátců zdravotní péče. „S rostoucí nákladností zdravotní péče se její plátci - vlády i soukromé pojišťovny - stanou konečnými rozhodovateli o tom, kolik bude léčba stát, jaké budou poskytnuty náhrady a jaký lék se předepíše. Dosud to jsou farmaceutické společnosti, které po léta určují hodnotu svých produktů a podle toho stanovují jejich ceny. Zatím tak věnují minimum úsilí tomu, aby zjistily, jaká je správná tržní cena,“ uvedla Mrázová.

Pacienti budou podrobeni důslednější kontrole, zda dodržují předepsaný postup léčby a z léčby se důraz přenese na prevenci. „V současné době tvoří výdaje na prevenci pouze tři procenta celkových vydaných prostředků na zdravotní péči v zemích OECD. Přitom podle Světové zdravotnické organizace by bylo možné prevencí předejít 80 procentům infarktů, mozkových mrtvicí a cukrovek a 40 procentům rakovinových onemocnění,“ upozornila Mrázová.

Posílí mezinárodní spolupráce regulátorů. Několik národních a regionálních regulátorů již začalo spolupracovat na bázi výměny dat o bezpečnosti a účinnosti léků. V roce 2020 by však mohl existovat jediný globální regulační systém, řízený národními či federálními agenturami zajišťujícími, že nové postupy léčby naplní potřeby pacienta. Nový systém sníží náklady na právní a regulatorní poradenství.

Rozvíjející se ekonomiky budou pro farmaceutický průmysl atraktivnější. „Do roku 2020 by mohlo sedm velkých rozvíjejících se ekonomik Brazílie, Čína, Indie, Indonésie, Mexiko, Rusko a Turecko tvořit pětinu světových tržeb farmaceutického průmyslu. Navíc civilizační nemoci, jimiž trpí vyspělý svět, se do té doby přesunou i do rozvíjejících se ekonomik,“ dodala Mrázová.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688