TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  02.06.2009 10:36:06

GM může svá aktiva prodávat v aukci, stát bude jediným zájemcem

Mediafax

DETROIT (MEDIAFAX) -

Americká automobilka General Motors získala od soudu povolení, prodávat svá aktiva v aukci, aby na základě ní vytvořila novou, a pokud možno ziskovou společnost. V úterý o tom informovala agentur Bloomberg.

Automobilový gigant v pondělí vyhlásil bankrot. Plánuje prodat část svých aktiv a na základě toho vytvořit novou společnost. V první den svého bankrotu také získal povolení od soudce Roberta Gerbera, který se bankrotem GM zabývá, že si může půjčit 15 miliard na překonání bankrotu z plánovaného úvěru 33,3 miliardy dolarů. Další peníze automobilce poskytne americká vláda. Za půjčení 50 miliard dolarů pak získá šedesátiprocentní podíl v nově vzniklé automobilce.

„Je tu jen jeden možný kupce,“ prohlásil Harvey Miller advokát GM před soudcem Gerberem. Odkazoval tím na vládu spojených států. „Je tu jen jedno uskupení, které má dostatek peněžních prostředků na takovou nabídku.“

General Motors byla po 77 let největší automobilkou světa. Svůj podíl na trhu začala ztrácet již v osmdesátých letech, ale teprve před rokem byla sesazena z trůnu. Automobilka plánuje po rychlém bankrotu vytvořit úplně novou společnost. To by jí mohlo trvat něco mezi 60 až 90 dny. Společnost tak budou tvořit pouze ziskové značky GM jako Cadillac, Chevrolet, Buick a GMC. Konkurzní soud pak bude dohlížet nad prodejem či likvidací neziskových značek jako Saturn a Hummer. GM také prodá minimálně 11 továren, se kterými do budoucna nepočítá.

Automobilka dostala od americké vlády lhůtu, po které musí předložit plán restrukturalizace. Ta vypršela v pondělí a vláda od automobilky žádný plán neobdržela. GM pouze vyhlásilo bankrot. Dluh společnosti podle jejích představitelů dosahuje 172,8 miliardy dolarů, což je dvakrát více, než je její celkový majetek. Celkový majetek se odhaduje na 82,29 miliardy dolarů. „Ekonomická krize způsobila obrovské škody v automobilovém průmyslu,“ prohlásil Fritz Henderson, šéf společnosti.

Mezi největší věřitele automobilky patří Wilmington Trust Co, která vlastní dluhopisy v hodnotě 22,8 miliardy dolarů, International Union se 20,6 miliardami dolarů a Deutsche Bank AG, která vlastní dluhopisy ve výši 4, 44 miliardy dolarů. Dalším, komu automobilka dluží peníze, je podle indického deníku India Times i největší světový výrobce oceli firma ArcelorMittal. Té automobilka dluží necelých deset milionů amerických dolarů.

„Je to krok, který měli přijmout již více než před rokem a byly by v mnohem lepší pozici,“ prohlásil k reorganizaci společnosti Stephen Pope, hlavní stratég v Cantor Fitzgerald.

Továrny ve Spojených státech by se nyní měli přeorganizovat na výrobu menších a úspornějších vozů. Švédská značka Saab, která také patří GM, v současné době reorganizací již prochází a německý Opel kupuje kanadsko-rakouská firma Magna International.

Bankrot General Motors se stane třetím největším bankrotem v americké historii a největším krachem výrobní firmy v USA.

Tereza Peprníková, peprnikova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688