TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  26.05.2009 08:01:01

PRÁVO: Kalousek a ODS zvažují tandem

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Předvolební koalice na české politické scéně nejsou zvykem, rýsuje se ale možné spojení ODS s novou stranou Miroslava Kalouska TOP 09. Kalousek připouští, že hledají partnery, kteří by zvýšili šance nové strany proniknout v říjnu do Sněmovny, píše ve svém úterním vydání deník Právo.

"Pokud tento subjekt vznikne, pak to bude samostatný suverénní subjekt, který se ale nebrání diskusím o koalicích. Ale zcela určitě bychom nechtěli kandidovat na kandidátce nějaké jiné strany," řekl Kalousek v ČT.

O tandemu s nejsilnější pravicovou stranou Kalousek přemýšlel jako předseda KDU-ČSL, tehdy mluvil o obdobě německé CDU-CSU.

Proti by nebyl zřejmě ani šéf ODS Mirek Topolánek. "Připouštím pro podzimní volby i případné spojení s jinými politickými subjekty, proto hledám ty spolupracující, ať již kandidující nebo podporovatele. V tom je jistá šance vyhrát," řekl Topolánek v pondělí pro časopis Týden.

Na dotaz, zda to souvisí s Kalouskem, odpověděl: "To teď ještě říkat nechci."

ODS výběr partnera pro případnou koalici nemá příliš velký. Bursíkovi zelení se potácejí pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny. A lidovcům hrozí rozštěpení.

Spolupráci s Kalouskovou stranou by se nebránil ani místopředseda ODS Petr Nečas. "Obecně ODS vždycky vyzývala strany napravo od středu ke spolupráci. Vždycky měla stanovisko, že přínosnější pro tuto zemi i pro českou pravici je kooperace, ne konfrontace," řekl Nečas.

Nečas připustil i další partnerství s KDU-ČSL. Upozornil však, že komplikací mohou být někteří lidovečtí představitelé, konkrétně Ludvík Hovorka, který často rebeloval proti vedení lidovců.

Podle sociologa a šéfa agentury STEM Jana Hartla je spolupráce nové strany s ODS logická. "Je v tom záměr vytvořit koaličního partnera pro ODS," řekl Hartl. Podle něj ale nejnovější průzkumy ukazují, že by ODS nedokázala vytvořit vládní většinu jinak než ve spojení s ČSSD ve velké koalici.

Ivan Orel, orel@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

26.05. 20:18  Jestli se dostane... (Sekáč nepřihlášený)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688