X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  14.05.2009 10:23:01

Akciové indexy: Výrazný výprodej na Wall Street po vyhlášení dat maloobchodních prodejů

Americké akcie včera výrazně oslabily, všechny hlavní indexy zakončily obchodování v červených číslech (Dow Jones -2,18%, S&P 500 -2,68%, Nasdaq -3,02%). Důvodem poklesu bylo zejména zveřejnění dat týkajících se změny maloobchodních prodejů za duben, které se nečekaně propadly o 0,4%. Analytici přitom odhadovali stagnaci, konsensus dle agentury Bloomberg dokonce počítal s růstem o 0,2%. Není tedy divu, že po zveřejnění těchto čísel začaly trhy oslabovat a po celou seanci se již ze záporného teritoria nedostaly.

Při bližším pohledu na zveřejněná čísla lze konstatovat, že po vyloučení prodejů automobilů (nárůst za duben o 0,2%) zaznamenaly maloobchodní tržby propad dokonce o 0,5%. Nepříjemně překvapily zejména údaje týkající se prodejů v obchodech s domácími spotřebiči, potravinami, nábytkem či elektronikou. Je patrné, že spotřebitelé jsou v obtížné situaci a stále omezují své výdaje na spotřebu. Stuart Hoffman z PNC Financial dodává, že slabá čísla jen připomínají, že recese stále není u konce, i přes určité známky oživení ekonomiky z posledních týdnů.

Ekonomové předpokládají, že ekonomika se bude ve stávajícím čtvrtletí dále propadat. Předpokládá se pokles okolo 3%, což ve spojení s šestiprocentním propadem za každý z předchozích dvou kvartálů znamená nejhorší výsledek za posledních 50 let.

Investoři budou nyní velmi opatrní při dalších nákupech i s ohledem na tempo, kterým indexy doslova vystřelily ze svých minim z března tohoto roku. Analytici říkají, že v důsledku stále negativních makroekonomických dat by pokles v řádu 10% nyní málokoho překvapil.

Co se týká dnešních makroekonomických zpráv, v 14:30 SEČ se dozvíme tradiční údaje z trhu práce, tj. počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti (očekáváno 608 tis.). Ve stejný čas bude také zveřejněn údaj týkající se měsíční změny indexu výrobních cen (předpokládán nárůst o 0,1%).

Futures na akciové indexy se zatím pohybují lehce v červených číslech (Dow Jones -0,24%, S&P 500 -0.28%, Nasdaq -0,22%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688