TNBiz (TN.cz)
Internet a telefony  |  04.05.2009 03:30:13

Nový audiovizuální zákon má regulovat internetové vysílání

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Obsah webového vysílání má být regulován obdobně jako vysílání televizní. To je ve stručnosti smyslem návrhu zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání, který v pondělí 4. května projedná vláda.

Jak uvedl v týdeníku Strategie reklamní právník Filip Winter, poskytovatel audiovizuální mediální služby bude například na vyžádání povinen zajistit, aby služba neobsahovala podněcování k nenávisti z důvodu rasy, pohlaví, náboženství nebo národnosti. Bude také povinen dbát, aby služba, jejíž obsah by mohl vážně narušit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých, byla dostupná pouze tak, aby děti a mladiství neměli možnost tuto audiovizuální mediální službu na vyžádání za běžných okolností vidět nebo slyšet. Někteří pozorovatelé varují, že s účinností zákona skončí v Česku svoboda internetu.

Ministerstvo kultury, které je navrhovatelem normy tvrdí, že zmíněné služby na požádání je nutné regulovat, protože se blíží televiznímu vysílání. Musí být ale regulovány na mnohem nižší úrovni. V novele nebude podle úřadu žádné licenční řízení, ale bude povinné se ohlásit. Je to z důvodu, aby Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) měla přehled, kdo všechno takovéto služby nabízí.

Právě RRTV by měla být regulátorem internetového vysílání, k velké nelibosti online broadcasterů. Zákon by mohl nabýt účinnosti už do konce tohoto roku. V podstatě dává českou legislativu do souladu s evropskou směrnicí, která je známá jako „Televize bez hranic“.


Nový zákon se má vztahovat na poskytování pořadů široké veřejnosti za účelem informování, zábavy nebo vzdělávání, které umožňuje sledování pořadů v okamžiku zvoleném uživatelem. A to na jeho individuální žádost a na základě katalogu pořadů sestaveného poskytovatelem audiovizuální mediální služby na vyžádání.

Štefan Weber, weber@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

04.05. 09:21  Nevíte někdo... (Sekáč nepřihlášený)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688