Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  17.04.2009 10:15:05

ČS - koment 17.4. - smíšená data z USA

ČR + region

 

·   PL(D)  Dnes v regionu data za mzdy a zaměstnanostPolsku – u obojího je patrná tendence ke slábnutí vlivem krize. Zatímco rychlý růst mezd byl ještě nedávno výrazným inflačním rizikem v Polsku,  oslabování ekonomické aktivity to  rychle mění (i když v PL je to oslabování kvůli menší otevřenosti než ČR pomalejší). Více však jestřábí křídlo v polské CB straší vyšší inflace (v nezanedbatelné míře díky brutálnímu oslabení PLN) – členka MPC Wasilevska-Trenkner tak včera v interview volala po pauze ve snižování sazeb a naznačila, že možná je MPC u dna (což my si nemyslíme – stále vidíme prostor pro sazby k 3,25%). Stále platí, že pokud nějaká ekonomikarecesi letos neuvázne, bude to Polsko.

 

Svět

 

·   US(D-1) Včera další smíšená data z jůesendej. Zahájené stavby domů na anualizované hodnotě  510 tis., nejméně od počátku sběru datroce 1959 ( v únoru to bylo 572 tis.).  Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti se dostaly na 610 tis., což bylo méně, než se čekalo, ale data nad 600 tis. jsou stále výrazně slabá. Celkově již v recesi zmizelo 5 mil pracovních míst.Filadelfský index se zlepšil na -24,4, i tak ale zůstává výrazně negativní. Dle nás tak trošičku zchladne optimismus, který se minulé týdny na trhu objevil. Poslední data jsou totiž spíše neutrální – i když se situace již většinou nezhoršuje, známky zlepšení rovněž nevidět.  Recese tak nabývá písmene L.

·   US (D-1) JPMorgan včera oznámil lepší výsledky za 1Q/09, což ale není moc průkazné pro celkový stav bankovního sektoru, který je stále vážný. JP měla totiž relativně malé ztráty z toxických aktiv  (teď se k tomu přidala absence nutnosti přeceňovaní - zmírnily se totiž pravidla přeceňování ohledně nelikvidních aktiv), o to více je však banka  však exponována na spotřebitele. Proto na 10 mld.  dolarů šlo na rezervy vůči ztrátám. Povzbudivé však je to, že JP má dostatek peněz na to, aby dle vlastních slov „mohly říjnové peníze z TARPu vládě hned vrátit“. Snad je finančním sektoru nejhorší za námi.

·   EMU(D-1) Průmysl se propadl o více než 18% v únoru, inflace se v březnu dostala nejníže od doby, co jsou data- vše tak ukazuje na výrazný propad aktivity v 1q/09 (patrně i více než -1.6% q/q ve 4q/08) a na prostor pro další pokles sazeb. Dle mého ECB dojde ke kvantitativnímu uvolňování – ve středu vyhlídky na to podpořil Weber z ECB.

 

  

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

19.08.2022Smíšený vývoj středoevropských ekonomik a silná data z USA (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
15.10.2010ČS - koment 15.10. - záplava dat z USA Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688