Petr Doubravský (Renesance Capital Invest, a.s.)
Akcie ve světě  |  12.12.2000 23:47:09

USA - korekce technologických akcií

Dow: +42,47 Nasdaq: -83,20 S&P500: -9,02
Objemy na NYSE 1,07 mld, NASDAQ 1,89 mld.
Vzrůst akcií na NYSE 1273 k 1592 poklesům.
Vzrůst akcií na NASDAQ 1560 k 2424 poklesům.
30letý vládní dluhopis vzrostl o 0,010 na výnos 5,528%.


Dnešní obchodní den byl poznamenán korekcí většiny technologických akcií, které v předcházejících dvou dnech zažily nebývalé růsty. Trh nadále čekal na definitivní výrok Nejvyššího soudu USA týkající se dalšího přepočítávání hlasů. Dalším důležitým indikátorem dnešního vývoje byla celá řada varování ohledně výsledků společností nejen za toto čtvrtletí.
Většina akcií ze staré ekonomiky dnes posilovala. Jednalo se o sektor maloobchodu, utilit, spotřebitelského zboží, léčiv a zejména telekomunikační sektor, který v posledních měsících neustále propadal. Naopak se dnes nedařilo finančním institucím a biotechnologickým akciím.
Dow Jonesův index se celý den pohyboval v pozitivním teritoriu, kde nakonec také skončil se ziskem 0,43% na hodnotě 10.768 bodu. Z komponentů tohoto indexu nejvíce vzrostly akcie společností AT&T, Hewlett-Packard, Procter&Gamble a Eastman Kodak. Opačným směrem se vydaly akcie Intel, Honeywell a General Electric. Posledně jmenovaná společnost propadla díky varování společnosti Honeywell, kterou nedávno koupila. Samotná společnost General Electric potvrdila, že splní očekávání trhu, a to nejen za toto čtvrtletí.
Ze 30 společností tvořících Dow Jonesův index tři společnosti snížily své odhady zisků. Jednalo se o Honeywell, General Motors a Eastman Kodak. Pokud by tato varování přišla již v minulém čtvrtletí, tak by znamenala značný propad těchto akcií. Dnes, když jsme svědky určité přeprodanosti trhu, tak tyto negativní zprávy již tak kurzy akcií neovlivňují. Akcie společnosti Eastman Kodak dnes dokonce vzrostly o 3,79% poté, co společnost snížila odhad zisku na 4. čtvrtletí tohoto roku na 65 až 75 centů, když odhad analytiků dle agentury First Call činil $1.07. I přes negativní zprávu jen málokdo prodával akcie, které se pohybují nedaleko 10-letého minima.
Nasdaq Composite dnes uzavřel se ztrátou 2,76% na hodnotě 2.931 bodu. Všechny sektory nové ekonomiky uzavřely v mínusech. Největší pokles zasáhl čipy (-6,23%), které si v předcházejících dvou dnech polepšily o 19%. Včera po uzavření trhů, dvojka v tomto sektoru, společnost AMD snížila odhad zisku za 4. čtvrtletí na 50 až 60 centů z původní hodnoty 67 centů. Vzhledem k tomu, že toto snížení bylo v ceně již započítáno, akcie této společnosti dnes uzavřely takřka beze změny.
Na výrok Amerického Nejvyššího soudu dnes nečekal floridský parlament, který jmenoval 25 velkých volitelů za Floridu, kteří jsou nakloněni republikánovi Georgeovi Bushovi. K tomuto jmenování se má ve středu vyjádřit floridský Senát.

Renesance Capital Invest, a.s.                                                      Petr Doubravský

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688