Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  07.12.2008 13:55:23

Předseda ODS, ani Topolánek, se nemění.


ředseda ODS

Včera došlo k čemusi, co není v našich končinách obvyklé, politická strana dostala prostor ke své prezentaci na celé období vlastního sjezdu. Ihned se ozvaly hlasy, které počin České televize označily za bezprecedentní nahrávání jednomu subjektu. Neodsuzoval bych ji za to. Získala tak programovou náplň na několik desítek hodin a řadě "masochisticky" zaměřeným divákům poskytla povyražení. 

Jiné to je s ODS. Ukázala sice, že je otevřenou stranou, že dokáže nést svoji kůži na trh. Není však jisté zda jí to prospělo, zda neměla spíše setrvat u jiného rčení, totiž o špinavém prádle, které se má prát doma. Včerejší politická rozprava totiž ukázala, že není všechno zlato, co se třpytí, nebo přesněji: že ne všechno modré je bez kazu. Diváci měli možnost sledovat celou plejádu inteligentních a přemýšlivých lidí, vedle nichž ale vystoupili i nezajímaví oportunisté, nebylo možné nevidět i hluboký příkop uprostřed strany, a to jak ideový, tak funkcionářský.  Přesto jedno pozitivum nutno přenosu přiznat. Občanská demokratická strana vtáhla diváky, kteří o to měli zájem, do své domácnosti a oni se tak stali na čas její součástí. Strana se zlidštila, přiblížila.

Nezájem elitní vrstvy o názory "plebsu" a jeho problémy  se zdál být očividný. Nebo se to opravdu jen zdálo, protože v tomto směru zůstala ČT 24 něco dlužná? Kamery byly pohříchu statické a záběry nudné, záběry neinvenční, jednotvárné. Při předvolebním projevu pak Topolánka snímala tak, že předsedovo vystoupení vypadalo jako playback. 

Šéf kabinetu zvítězil, podle svých slov, s relativně silným mandátem (Bém ho naopak považuje za slabý), ODS tím potvrdila, že o změnu nestojí, navíc Topolánkův protikandidát objektivně nebyl ideální alternativou, byť intelektuální převaha byla evidentní. Samotnému Bémovi však nutno přiznat jistou dávku statečnosti, zvedl rukavici (kterou však bez újmy na cti stejně nemohl odmítnout). 

Že se premiér, přes všechny sliby, nezmění, se ukázalo již při prvním brífinku. Například s odkazem na nárys, bokorys a jiné rysy argumentoval půdorysem vládnutí, který ale blíže nevysvětlil, natož aby to ozřejmil Martin Bursík a tomu rozuměl Jiří Čunek, vedle Jiřího Paroubka a Vojtěcha Filipa, další účastníci Otázek Václava Moravce. Filip se nicméně suverénně  ujal objasňování premiérových jinotajů, poukázav při tom především na aktuálně menšinový charakter vlády. Premiér totiž vstup do improvizované diskuse mezitím ukončil, aniž se opět blíže vyjádřil. Spěchal zřejmě volit prvního místopředsedu, stejně jako později do pořadu vstoupivší Bém. V Letňanech se určitě odehrávalo větší drama než v druhé "ekonomické" hodině na ČT 1, případně na Primě.

Partie, za účasti ministra financí, se ocitla mimo ohnisko pozornosti,  zaznamenejme proto jen skóre odpovědi na otázku: Má podle Vás vláda účinný plán na řešení blížící se krize? Pochyby vyjádřilo 72 % z hlasujících.

 


                 Další informace a zajímavosti  zde

     


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

08.12. 12:39  horror - od pravice do levice (ZiIvar*)
08.12. 12:34  To je fakt jen pro masochisty... (šulínek)
08.12. 12:00  horror - od pravice do levice (naivní trubka)
08.12. 09:34  horror - od pravice do levice (ZiIvar*)
08.12. 08:12  Topolánek (Nov)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688