TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  18.12.2012 13:40:37

Novým předsedou poslaneckého klubu ODS se stal Marek Benda

PRAHA (MEDIAFAX) - Zbyňka Stanjuru na pozici předsedy poslaneckého klubu ODS nahradí Marek Benda. Klub si ho zvolil v úterý dopoledne, dostal 33 hlasů z celkem 45, potvrdil Mediafaxu informovaný zdroj z občanských demokratů.

Stanjura předsednické křeslo vyměnil minulý týden za vedení resortu dopravy. Už ve chvíli, kdy premiér a předseda ODS Petr Nečas oznamoval Stanjurovu nominaci, zmínil, že grémium strany navrhuje na předsedu poslaneckého klubu právě Marka Bendu. "Je to zkušený člen předsednictva, účastní se všech klíčových jednání ve sněmovně, takže plynule zajistí kontinuity práce pana Stanjury, a také má moji plnou důvěru," zdůraznil tehdy premiér.

Jeho přání a doporučení grémia se naplnilo v úterý dopoledne, 33 z 45 členů poslaneckého klubu si ve svém čele přálo vidět Marka Bendu. "Vzhledem k personálním změnám ve vládě, které jsem učinil, tedy že se pan Zbyněk Stanjura stal ministrem dopravy, dnes zcela logicky rezignoval na post předsedy poslaneckého klubu. Na můj návrh a s podporou grémia byl zvolen pan poslanec Marek Benda, stávající předseda ústavně- právního výboru a místopředseda klubu. Na uvolněnou pozici místopředsedy byl zvolen Jan Bureš. Současně bude pan Benda rezignovat na předsednictví ústavně-právního výboru, aby se funkci předsedy poslaneckého klubu mohl plně věnovat, protože teď je i členem grémia," ozřejmil v úterý premiér Petr Nečas.

Benda, který v rámci ODS představuje konzervativnější křídlo, se do politiky zapojil 21. listopadu 1989, kdy byl jmenován do Koordinačního stávkového výboru studentů. O rok později spoluzakládal Křesťanskou demokratickou stranu (KDS), jejímž předsedou byl jeho otec Václav Benda, známý disident.

Brzy nato se Benda stal poslancem České národní rady, za koalici ODS a KDS svůj mandát obhájil i v roce 1992. Po roce 1993 se Česká národní rada přeměnila parlament a i sem se Bedna o tři léta později dostal coby poslanec. Toho roku došlo také ke sloučení KDS a ODS, jejímž členem Benda stále je. Jedná se o ostříleného poslance, uspěl i ve volbách v roce 1998, 2006 a 2010. V tomto volebním období zasedá například v ústavně právním nebo mandátovém a imunitním výboru.

Bendovo jméno je spojeno s tzv. náhubkovým zákonem, který předložil roku 2008 a neumožňuje zveřejnění policejních odposlechů bez souhlasu odposlouchávané osoby. Šéfredaktoři některých českých médií se tehdy obrátili na Senát, protože se domnívali, že zákon v tomto znění omezuje svobodu tisku. Senát zákon vrátil do sněmovny, ale ta jej znovu odhlasovala v původním znění. Loni došlo ke zmírnění zákona, veřejný zájem má převahu nad právem na ochranu soukromí.

Marek Benda se narodil 10. listopadu 1968 v Praze, se svojí manželkou má čtyři děti.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688