Petr Doubravský (Renesance Capital Invest, a.s.)
Akcie ve světě  |  30.11.2000 23:34:27

USA - Je už zvrat na blízku?

Dow: -214,62 Nasdaq: -108,91 S&P500: -26,93
Objemy na NYSE 1,51 mld, NASDAQ 2,69 mld.
Vzrůst akcií na NYSE 999 k 1884 poklesům.
Vzrůst akcií na NASDAQ 1309 k 2761 poklesům.
30letý vládní dluhopis vzrostl o 0,069 na výnos 5,586%.


Dnes jsme byli opět svědky pokračujícího výprodeje, který tentokrát postihl i starou ekonomiku. Rozhodující impuls přišel již včera po ukončení obchodování, kdy společnosti Gateway a Altera varovaly ohledně svých výsledků za 4. čtvrtletí. Výrobce počítačů společnost Gateway negativně překvapila snad i největší pesimisty. Ještě v minulém týdnu společnost potvrdila, že odhad zisku ve výši 62 centů na akcii splní a včera korigovala tento odhad na 37 centů!?!? Zároveň snížila odhad zisku na rok 2001 z původní hodnoty $2,28 na $1,89. Analytické domy na toto varování zareagovaly hned 8x, když snížily na tyto akcie své doporučení. V případě brokerského domu ING Barings dokonce ze „Strong buy“ na „Hold“. Výrobce čipů společnost Altera oznámila, že očekává nižší tržby ve 4. čtvrtletí, než byl původní odhad.
Tyto dvě varování byly příčinou poklesu všech technologických akcií a zejména sektoru výrobců čipů a hardwaru. Nasdaq Composite zahajoval již se 4% poklesem. Nervozita způsobená obavami nad hospodářskými výsledky dalších firem, poslala tento index v průběhu dne až k další psychologické hranici na hodnotu 2523,04 bodu. (-7,25%). Tato hodnota se možná dostane do literatury historie burz, pokud se prosinec k akciím zachová opačně než právě končící listopad, kdy Nasdaq Composite ztratil 23%. Od své maximální hodnoty se již jedná o 50% propad. Pozitivním impulsem pro změnu trendu je velice vysoký objem obchodů a řada společností, která se již dnes dostala pod silný nákupní tlak. Jednalo se především o některé zástupce softwaru, když Oracle, Veritas Software a Bea Systems si dnes polepšily o více než 10%. Akciového trhu se dnes opět zastala uznávaná analytička z Goldman Sachs, Abby Joseph Cohen. Nasdaq Composite i přesto uzavíral obchodní den se ztrátou 4,02%.
Ze sektorů staré ekonomiky směřovaly proti trendu pouze chemické akcie a sektor zlata. Největší pokles se týkal ropných společností, biotechnologií, brokerských domů a papírenského průmyslu. Dow Jonesův index uzavíral se ztrátou 2,02% především zásluhou společností Intel, Microsoft, IBM a Hewlett-Packard. Prvně dvě jmenované společnosti propadly o více než 10%. Z akcií tvořících tento index nejvíce vzrostly společnosti A&T, DuPont a United Technologies.
Z makroekonomických ukazatelů byly dne zveřejněny osobní výdaje a osobní příjmy za měsíc říjen. Osobní výdaje vzrostly o 0,2%, což bylo v souladu s očekáváním. Překvapením byl pokles osobních příjmů o 0,2%, když trh očekával stejnou hodnotu, ale s opačným znaménkem.

Renesance Capital Invest, a.s.                                                     Petr Doubravský

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688