Strategie.cz (Strategie.cz)
Marketing a média  |  23.10.2008 16:03:17

Kritik Reich-Ranicky reklamní tváří

Německý literární kritik Marcel Reich-Ranicki, jenž před necelými dvěma týdny odmítnutl televizní cenu, se stal hvězdou reklamy.

Telekomunikační společnost Deutsche Telekom použila jeho tvář k propagaci služeb své dceřiné společnosti T-Home, jež nabízí mimo jiné připojení kabelové televize. Bez svolení kritika odkazuje na jeho odsuzující řeč ve svém reklamním sloganu i nízkonákladový letecký přepravce Ryanair.

"Papež literatury", jak se nejznámějšímu německému literárnímu kritikovi přezdívá, předminulou sobotu odmítl převzít skleněný obelisk za celoživotní dílo se zdůvodněním, že byl překvapen nízkou úrovní slavnostního udělování cen. Toho využil k celkové kritice produkcí většiny německých televizí. „Tuto cenu nepřijímám,“ šokoval tehdy celé Německo.

Společnost Deutsche Telekom se s Reichem-Ranickým dohodla, že jeho kritiku, která v Německu rozproudila rozsáhlou diskusi o úrovni televizních programů, využije pro reklamu. V tištěných inzerátech, které se poprvé objevily o víkendu v německých novinách, je fotografie kritika, jenž stojí za řečnickým pultíkem se zdviženým prstem, doplněná textem: „U nás každý najde televizní program, který se mu líbí.“

Osmaosmdesátiletý Reich-Ranicki tvrdí, že firma neupřesnila, jakou službu chce jeho prostřednictvím propagovat. „Vůbec jsem nevěděl, o co jde. Řekli mi to trochu nejasně,“ uvedl kritik v rozhlasové stanici Bayern 3. Odmítl tak nařčení, že dělá reklamu něčemu, co předtím tak ostře kritizoval. Jisté však je, že znalec německé a klasické literatury za propůjčení své tváře dostane honorář, i když obě strany odmítají upřesnit, v jaké výši.

Zjevně bez vědomí kritika nechala tento týden otisknout reklamy s podobnou fotografií i letecká společnost Ryanair, která láká pasažéry na lety za ceny od deseti eur. „Tuto cenu přijímám,“ vkládá reklamní text do úst kritikovi. Reich-Ranicky se od reklamy aerolinek distancoval, nic o ní prý nevěděl a označil ji za "velký blábol".

Kritik Reich-Ranicky reklamní tváří

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688