Přílohy  |  18.07.2008 14:23:38

BATHORY: O filmu

Po veliké reklamě a mediální práci (recenze, rozhovory, upoutávky v televizi) se nedalo přehlédnout, že do kin vstoupil „umělecký počin“. Protože se jedná o historický kostýmní kus (a ty já miluju) a Jakubiska (uznávaného režiséra), navíc velkofilm, moje očekávání byla velká, ale některé nepříznivě vyznívající recenze mě dopředu ladily kriticky. A tahle kritická optika možná zkreslila můj dojem, uznávám.

 

V první ze tří „kapitol“ filmu se dozvíme, že malou Erzsébet seznámili s Ferencem, oni se zasnoubili, rostli, vzali se, měli děti, on byl silný, velký, vojevůdce, kvůli své prudké povaze jí i ublížil, ona potratila... tento roztříštěný životopisný začátek nám trochu nudně formou kaleidoskopu postupně představí, nebo přesněji ukáže většinu hlavních postav. Když později Ferenc bojuje zakřivenými šavlemi s Turky, díky krvi a jejímu pití, ze kterého Čachtickou paní legendy podezírají, mi přišel na mysl film Dracula.

 

Jako kdyby se ale film nemohl rozhodnout, jestli je životopisem, hororem, dramatem, pohádkou, nebo dokonce komedií? Tu mají pravděpodobně vnést na scénu jako vypravěči Polívka (s fousama) a Mádl. Přestože je jejich projev nakonec překvapivě střízlivý, scénář jim předepisoval v historickém velkofilmu jezdit na „pra-inlajnech“. I Adso z Melku a Vilém z Baskervillu ve Jménu růže používali na tu dobu moderní vědu a zařízení, která ale v kamenných kulisách působila věrohodně. A o tomto druhém filmu, který mi vytanul na mysli, když jsem viděla dva mnichy na cestách jako vypravěče a detektivy, mohu říct: tihle pánové něco vypátrali, vydedukovali, přesvědčili diváka o své pravdě. Tahle dvojice občasný záblesk humoru přinášela a Connery je s vousy fešák.

 

I některé další herce zmiňme: skvělý chamtivec a záporák Karel Roden, osamělá a anemická vládnoucí paní Anna Frielová, stárnoucí vědma Deana Jakubisková-Horváthová. No a nechybí Zdeněk Srstka, který jako obvykle v úloze katova pacholka někomu ubližuje.

Úžasnou barevnost jako z barokního obrazu podtrhuje Caravaggio jako účastník příběhu, přestože toho ve filmu moc nenamaluje, rozhodně tedy ne štětcem.

 

Snové obrazy plynou v ležérně poživačném barokním tempu, bohužel i některá realita je zobrazena podobně, a co bylo předností ve fantaskní pasáži, je v té další líné, zpomalující a trochu nudné. Nádherné jsou pasáže s dialogy, kde vystupují napovrch motivy a charaktery jednotlivých postav, jejich vazby a vzájemné pocity; méně zajímavé je postupné prokousávání se všemi historickými událostmi, všemi bitvami, všemi postavami (král, palatin, křesťané, muslimové, protestanti), všemi prostředími (bojiště, užší rodina, širší rodinný kruh, královský dvůr...). Všeho dohromady tam bylo moc a se stejným důrazem a tvůrci neurčili, co je nejdůležitější.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688