Petr Doubravský (Renesance Capital Invest, a.s.)
Akcie ve světě  |  09.11.2000 23:06:29

USA - Pouze pro silné nervy

Dow: -73,19 Nasdaq: -31,35 S&P500: -9,15
Objemy na NYSE 1,11 mld, NASDAQ 1,90 mld.
Vzrůst akcií na NYSE 1086 k 1731 poklesům.
Vzrůst akcií na NASDAQ 1265 k 2605 poklesům.
30letý vládní dluhopis vzrostl o 0,024 na výnos 5,854%.


Vývoj na amerických trzích byl ovlivněn pokračující nejistotou ohledně vítěze prezidentských voleb. Přepočítání hlasů neustále pokračuje v 67 volebních obvodech na Floridě. To, co bylo charakteristické právě pro den voleb, celodenní stabilita akciových indexů, dnes rozhodně neplatilo.
Nasdaq Composite již po 15 minutách obchodování ztrácel téměř 3%, aby se před 11:00 ET dostal zpět na nulovou hladinu. Ve chvíli, kdy se již mohlo zdát, že posílí do kladných hodnot, nastal pravý opak. Téměř tří hodinový propad se zastavil až při ztrátě 4,66%. Od 14:00 ET Nasdaq Composite opět začal růst, aby svou celodenní infarktovou pouť uzavíral s přijatelnou ztrátou 0,97%. Nasdaq100 dokonce ztratil pouze 0,07%. Pokles se nepodařilo vymazat sektoru internetu, když index tohoto sektoru propadl o 8,27%. Jediným rostoucím sektorem z technologických akcií byly čipy.
Dow Jonesův index měl podobný scénář, i když jednotlivé výkyvy nebyly tak razantní jako u Nasdaqu Composite. Ve chvíli, kdy index dosáhl maximální ztrátu 2,72%, tak ze 30 komponentů tohoto indexu rostla pouze společnost Coca-Cola. Nakonec Dow Jonesův index uzavíral se ztrátou 0,67%. Ze sektorů se dařilo finančním společnostem a utilitám, pokles postihl především maloobchod, tabák a léčiva. Z jednotlivých společností, v tomto indexu obsažených, rostly zejména akcie Coca-Cola, Microsoft, Boeing. Naopak největší ztrátu zaznamenaly akcie AT&T, Hewlett-Packard, Home Depot, Intel a především Walt Disney.
Ze zástupců Dow Jonesova indexu dnes zveřejnil hospodářské výsledky za 4. fiskální čtvrtletí již zmíněný mediální a zábavní kolos Walt Disney (DIS). Zisk na akcii předčil očekávání analytiků o 4 centy a byl ve výši 11 centů na akcii. Následně však Merill Lynch snížil své doporučení na tyto akcie z „Near Term Buy“ na „Near Term Accumulate“ a snížil také odhady tržeb a zisku na 1 a 2. fiskální čtvrtletí roku 2001.Odhad zisku byl snížen z původního rozpětí 74 –93 centů na akcii na rozpětí 67-87 centů na akcii. Odhad tržeb byl snížen cca o 0,3 mld. USD na výši $4.5 mld. až $5.18 mld. Akcie společnosti dnes poklesly o 15,5%.
Dnes v 8.30 ET byl zveřejněn Index cen průmyslových výrobců (PPI). PPI svým růstem o 0,4% překvapil, očekávání trhu totiž bylo +0,1%. V případě očištění tohoto ukazatele o cenu energií a potravin index klesl o 0,1%, oproti očekávání +0,1%. Na růstu PPI se nejvíce podílela cena energie, která vzrostla o 1,4%, cena potravin vzrostla o 0,8%. Naopak ceny automobilů klesly o 1,8%.
Zítra bude obchodování ovlivněno výsledky společnosti Dell Computer (DELL), která je zveřejní dnes po uzavření trhů. Leader v sektoru hardwaru zcela jistě neovlivní pouze tento sektor, ale globální náladu na celém trhu Nasdaq. Společnost již v říjnu varovala ohledně výše tržeb, které by měly klesnout o 3% pod původní odhad. Analytická očekávání zisku jsou v rozmezí 24-25 centů na akcii. Odhad tržeb je nad $8 mld. s tím, že tržby pod 8 mld. budou velkým zklamáním. Analytik Ashok Kumar ze společnosti U.S. Bancorp Piper Jaffray očekává tržby $8,4 mld.

Renesance Capital Invest, a.s.                                                 Petr Doubravský

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.02.2022Indexové fondy jsou to nejlepší nejen pro vaše peníze, ale i nervy Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
12.06.2020Silný pátek pouze korigoval čtvrteční ztráty (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688