Petr Doubravský (Renesance Capital Invest, a.s.)
Akcie ve světě  |  07.11.2000 23:25:15

USA – Klid na akciovém trhu před výsledky voleb

Dow: -25,03 Nasdaq: -0,42 S&P500: -0,32
Objemy na NYSE 0,88 mld, NASDAQ 1,70 mld.
Vzrůst akcií na NYSE 1463 k 1324 poklesům.
Vzrůst akcií na NASDAQ 1839 k 1993 poklesům.
30letý vládní dluhopis klesl o 0,003 na výnos 5,891%.


Čekání na výsledky voleb dnes významně ovlivnilo obchodování na obou trzích. Oba hlavní indexy se v průběhu dne téměř nevzdálily od nulové hladiny. O nezájmu investorů dnes obchodovat svědčí i nezvykle nízké objemy obchodů. Jediným vzrušením se tak stalo IPO společnosti Transmeta.
Dow Jonesův index oslabil o 0,23% především zásluhou sektorů financí, leteckých a dopravních společností. Naopak se dařilo sektoru ropných služeb, biotechnologie a papíru. Z jednotlivých komponentů Dow Jonesova indexu vzrostly akcie společností Hewlett – Packard, Honeywell a Eastman Kodak. Opačnému trendu se nevyhnuly akcie Merck, United Technologies a zejména General Motors na něhož Goldman Sachs snížil své investiční doporučení.
Nasdaq Composite výrazně neovlivnily výsledky společnosti Cisco Systems (CSCO), která je z hlediska tržní kapitalizace největší společností na Nasdaqu. Celkem pozitivní výsledky, které společnost zveřejnila včera po uzavření trhů a o kterých jsme se zmínili ve včerejším komentáři, nijak zvlášť nekatapultovaly akcie této společnosti. Obchodovat se začaly dokonce pod včerejším uzavíracím kurzem a až po pozitivních komentářích od brokerských domů akcie posílily do černých čísel a uzavřely se ziskem 3%. Nasdaq Composite uzavíral s nepatrnou ztrátou 0,01%, když pokles se týkal především sektoru polovodičů z důvodu velkých zásob právě společnosti Cisco Systems.
Předpovědět vítěze prezidentských voleb je i v den „D“ celkem zapeklitým oříškem. Snad trochu napovím poslední cenou futures kontraktů, které hovoří pro Bushe. Cena jeho kontraktu je $0,683. Kontrakt na demokrata Gora stojí pouze $0,321. Jinými slovy lze říci, že pravděpodobnost vítězství Bushe je 68% oproti 32% u jeho protivníka.
Dnešek se stal velkým dnem pro společnost Transmeta (TMTA), když akcie této společnosti byly poprvé obchodovány na Nasdaqu. Někteří analytici dokonce tuto emisi označili jako IPO roku. Transmeta se zabývá výrobou a prodejem čipů pro notebooky a mobilní zařízení, které se vyznačují velice nízkou spotřebou. O uvedené IPO byl nevídaný zájem, když akcie byly emitovány za $21 z původní ceny $11 - $13. Cena za kterou se akcie dnes obchodovaly byla ještě mnohem vyšší. V 13:00 ET bylo zahájeno obchodování s touto emisí cca za $44 a o hodinu později již kurz akcií prolomil hranici $50. V závěru dne akcie korigovaly, když investoři začali vybírat své tučné zisky. Svoji úspěšnou premiéru ukončily na hodnotě $45 ¼, což je o 115% více než byl včerejší emisní kurz.

Renesance Capital Invest, a.s.                                                 Petr Doubravský

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688