Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  06.04.2008 17:13:33

Julínkovy reformy odmítnuty


Události na fotbalových stadionech a radar byla společná témata dnešních odpoledních diskusí na televizních obrazovkách, vzrušenější debata se však odehrála především v Nedělní partii na Primě, kde se sešli tradiční soupeři, současný a předchozí ministr zdravotnictví. Hlavním předmětem diskuse byly, jak jinak, poplatky u lékaře, v lékárnách a nemocnicích, potažmo pokračování reformy takto zahájené. S poplatky zřejmě nemá problém jen Ústavní soud, ale i Tomáš Julínek, který je, spolu s Mirkem Topolánkem, před touto stolicí předvolán jako svědek. V samotném pořadu totiž nedokázal, nebo nechtěl, srozumitelně vysvětlit, kohože jsou poplatky  vlastně příjmem.

K reformě se již rozhovořil poměrně rozsáhle a konkrétněji. VZP, administrující zásadní objem pojištěnců,  má podle něho být státní akciovou společností. Dále vychází z názoru, že ostatní pojišťovny dnes nikomu nepatří. Míní, že ty lze buď znárodnit, nebo je nabídnout nějakým vlastníkům. Chce, aby na ně měli nárok, resp. dostali je zakladatelé těchto institucí. Predikoval, že z takového postupu budou mít prospěch především občané.

Rath oponoval slovy: "Lidé se musí bát, protože budeme dál povinně platit zdravotní daň, ale už to nebude veřejná daň, ty peníze se v okamžiku zaplacení stanou soukromým majetkem, asi nějakých přátel pana ministra Julínka."

Ministr je přesvědčen, že v návrh právní normy obsahuje množství pojistek, bránících úniku finančních prostředků. Na opakovanou Rathovu námitku tvrdil, že Pojišťovny by měly generovat regulovaný, omezený zisk, z něhož si vlastnící 
budou moci ponechat "jen" 15 procent a mezi zbývající pojištěnce budou muset rozdělit 85 procent. Ochranu má zajišťovat devět podmínek, bez nichž nelze uvedený postup realizovat. Jednou z nich je třeba limit režijních nákladů do 4,5 procent.

Rath varoval před obrovským fiaskem, které se nepodaří napravit v horizontu několika let a odvolával se na zkušenosti ze Slovenska, kde údajně unikají miliardy mimo systém. V obecném shrnutí pak poslanec konstatoval, že Julínek zavádí do celé soustavy záměrný chaos, aby se v jeho rámci snadněji dařilo tunelování uskutečnit. V replice na taková obvinění zase ministr vzpomněl, že jeho oponent je proti privatizaci v okamžiku, kdy sám v ní již získal polikliniku. Ostatně celá beseda se vedla v tradičním duchu, kdy jeden druhého obviňoval ze lži a nezájmu o samotné pacienty. 

Na "Rathově" straně tentokrát bylo zhruba šest a půl tisíce "textujících" diváků (což představovalo 81 %), kteří byli pro osvobození dětí a penzistů od poplatků. Diváci zřejmě k odmítnutí přistupovali rezolutněji než rozpačitě lavírující Ústavní soud ke svému nálezu. Na to ministr lakonicky reagoval vyjádřením ve smyslu, že se ani nediví, protože jde o jejich peníze.


                 Další (rozšířené) informace a zajímavosti  zde, nejnověji například záběry z jarního výjezdu motorkářů.


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688