Josef Trnka (TPS)
Investice  |  11.02.2008 22:35:02

Vláda chce modifikovat penze již od roku 2010


Vláda schválila návrh zákona modifikujícího zákon o důchodovém pojištění. Podle jeho předlohy by mělo dojít k řadě změn, z nichž se nejčastěji uvádí zvýšení věkové hranice nároku na starobní důchod na 65 let a prodloužení povinné doby pojištění z 25 na 35 let. Tyto dva instituty, které se zdají být zásadními, zase takovou relevanci nemají, spíše se přeceňují. Především délka povinné doby pojištění je méně významná, uvědomíme-li si, že její zisk je teoreticky rozložen do období až 47 let, přičemž předloha v podstatě kalkuluje minimálně s 30 lety, neboť připouští 5 roků dob náhradních.

Posun věku pro odchod do důchodu se objektivně jeví nevyhnutelným při pohledu za hranice, nicméně v českých podmínkách se těžko přehlíží problémy s nalezením zaměstnání, pokud o něj pojištěnec přijde po padesátce. Do značné míry však pořád ještě jde o hudbu budoucnosti. 

Zachovává se problematická možnost jít dřív do penze v závislosti na počtu vychovaných dětí, ale již jen u žen, které vychovaly více než jedno. Problematická proto, že na jedné straně sice podporuje porodnost, ale na druhé svým způsobem jde proti argumentu demografického vývoje, zvýhodňujíc pohlaví, které disponuje vyšším průměrným věkem, resp. dobou dožití, kterou takto ještě prodlužuje. Věk by měl vzrůstat stejným tempem jako dosud. U mužů by se každoročně posouval o dva a u žen o čtyři měsíce. 

Jak již naznačeno, zdaleka nejde o všechny uvažované změny, spolu se zvýšením hranice pro vznik nároku na starobní důchod by se zvýšil také věk pro přiznání poměrného starobního důchodu, dále se např. upouští od zápočtu doby studia (v současnosti v rozsahu maximálně 6 let), předpokládá se výraznější penalizace při volbě odchodu do předčasného starobního důchodu, a to počínaje 721 dnem aj. Navržené změny nejsou však jenom restriktivního charakteru, určité rozvolnění a bonusy se týkají třeba penzistů, kteří budou pracovat souběžně s pobíráním této dávky

Starobní důchod není samozřejmě jedinou dávkou poskytovanou ze systému, předpokládá se mj. nová filozofie jakéhosi "třípásmového" invalidního důchodu s upravenými podmínkami nároku a novým způsobem hodnocení dopočtené doby. Se změnami se počítá i u pozůstalostních dávek, tj. vdovských, vdoveckých a sirotčích důchodů

Nepříjemným faktem zůstává diskrepance představ vlády a opozice, dosavadní jednání nebyla úspěšná. Koalice se dohodla na tom, že vláda přinese do Sněmovny předlohu i bez širší politické dohody, což ale je v rozporu s dosavadními proklamacemi o nutnosti všeobecného konsensu. Je tady totiž (prakticky ovšem nesnadno uskutečnitelná) hrozba, kterou již před časem zmínil předseda ČMKOS Milan Štěch, že totiž vláda vzniklá z nových voleb se může případně pod nátlakem odborů pokusit o zpětnou úpravu systému. 

Podle ministra práce Petra Nečase by současná vláda měla návrh návrh měnící systém předložit Sněmovně v březnu a při urychleném projednání může dojít k jeho schválení v podzimních měsících. Účinnost normy by tak nastala 1. 1. 2010. V plném rozsahu by se účinky projevily až v roce 2030, což se týká inkriminované hranice pro vznik nároku na starobní důchod.


                 Další (rozšířené) informace a zajímavosti  zde včetně rozšířeného komentování první volby prezidenta.

     


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   0:03  25. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 22:27  US100 posiluje o 1,5 % 📈 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688