Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  26.07.2007 10:55:03

ČR - souhrn 26.7. - ČNB, béžová kniha Fedu

ČR

·   Nejvýznamnější událostí dneška měnové zasedání centrální banky. Martin s Davidem náš názor popsali podrobně v Makroskopu, čekáme stejně jako drtivá většina trhu zvýšení o 25bp. Protože se to všeobecně čeká nemělo by to mít vliv zásadnější na obchodování. Jak ponechání sazeb beze změny tak zvýšení o 50bp. jsou velmi málo pravděpodobné, reakce trhu by proto byla silná. Pro další vývoj bude zajímavá tiskovka a prognóza. Oboje může zapůsobit víc než samotné zvýšení sazeb.

·   Koruna pomalu driftuje na silnější úrovně, opačně vůči regionu (což podporuje hypotézu o úloze carry trades ve vývoji kurzu). Zvýšení sazeb a případná hawkish rétorika centrálních bankéřů by ji podpořily. Zásadní pro krátkodobý vývoj kurzu však bude zejména nastavení vztahu k riziku na hlavních trzích.

Region

·   Poláci podle očekávání ponechaly sazby beze změny. Rozhodnutí bylo v souladu s očekáváním. NBP avizuje možnost dalšího zvýšení sazeb, letos čekáme ještě dvě zvýšení o 25bp každé.

·   Měny v regionu poskakují směrem nahoru. Volatilita na akciových trzích a obavy z důsledků problémů na trhu subprime hypoték by měly držet region pod tlakem.

Svět

·   Včerejší prodeje existujících domů poněkud slabší, zásoba neprodaných domů poněkud poklesla, což je pozitivní. Než se ale trh s nemovitostmi opěr „rozjede“, bude to trvat ještě řadu měsíců. Údaj neměl na obchodování vliv, protože obchodníci už jsou hodně pesimističtí.

·   V dnes Evropě nejdříve německé IFO, které napoví jak je na tom průmyslový a exportní motor Evropy a potom růst peněžního agregátu M3, který dává munici jestřábůmECB. Silné IFO a M3 mohou podpořit euro.

·   USA nejdříve objednávky dlouhodobé spotřeby, což je volatilní údaj se schopností výrazně zahýbat trhem. Vzhledem ke spíše opatrné náladě je pravděpodobnější silná reakce na špatné číslo než na dobré. Poté následují prodeje nových domů, číslo by mělo být spíše slabé a reakce bude asi stejně tlumená jako včera na prodeje existujících domů.

·   Podle béžové knihy ekonomika roste, ale trh s nemovitostmi a růst cen vstupů růst zpomalují. Maloobchodní ceny rostou zatím pomalu, ale inflační rizika přetrvávají.

Dolar začal výrazně posilovat proti euru. Agentury citují obchodníky, podle kterých jde o reakci na oživení na americkém akciovém trhu, čemuž já moc nevěřím. Akcie jsou znatelně nervózní, pohyby směrem dolů jsou prudší a výraznější než směrem nahoru, malý růst včera je skutečně těžko dostatečný na odstartování růstu dolaru. Podle mě jde spíše o úpravy pozic a vybírání zisků, tedy technikálie. Dolar by se měl zklidnit a čekat na zítřejší americký HDP, pokud bude číslo nad 3% měla by se korekce prohloubit

Ľuboš Mokráš

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688