Petra Bitnerova (Univerzitní list)
Kultura a společnost  |  28.03.2000 17:12:57

Zlín v mém oku

Hodně lidí se mě jako Pražačky ptá, jak se mi líbí ve Zlíně. A já říkám: ”Ano líbí, vždyť proto jsem si ho vybrala., ale…”

Takové město je sympatické právě svou malostí, člověk se zde pěšky snadno dostane z jednoho konce na druhý. Vše je tu přehledné a jasné. Když se řekne, dáme si sraz tam a tam, tak je to pouze jedno místo a nic víc se k tomu nemusí vysvětlovat. To v Praze si člověk občas není jistý, i když samozřejmě všude existují naše známé ”meeting-pointy”. A díky za ně!

Co obdivuji ve Zlíně? Skláním poklonu architektům naší nové fakulty v Mostní ulici. A děkuji jejím sponzorům. Protože toto je jeden z bodů naší prezentace. Tedy my studenti si můžeme gratulovat, že máme tu možnost navštěvovat takový skvost úspěšného a rozvíjejícího se města.

A co mám ráda? Já vám rovnou můžu říct, co mám ve Zlíně nejradši. Určitě se vám to bude zdát zvláštní, ale jsou to ”ovocné trhy”. Zbožňuji hory ovoce, mnoho tvarů a barev - darů přírody – uprostřed kouzelného podzimu. Ta vůně, která člověkem prochází, když míjí stánek plný medu. Jablka, hrušky, ořechy, okurky a rajčata. Tak tohle je pro mne Jihovýchodní Morava! Takhle ji mám ráda a tak ji také představuji.

Ale Zlín sám jakoby byl výjimkou. Vždyť továrny a průmyslové budovy lemující silnice i okraje lesů jakoby byly pyšné na své postavení, na svou výšku a zaměření. Vlastně bych se neměla čemu divit. Zlín vznikl na základě průmyslu, a tedy podle mě, splnil svá očekávání. Je tím, čím ho Tomáš Baťa vypracoval a do budoucnosti zajistil. Ale nepřipadá vám Zlín jako zcela odosobnělý prostor, ve kterém se vychovávají přeborníci, řiditelé a lapači, ale nikoliv lidských srdcí, nýbrž těch papírků, kterým říkáme peníze ?

Jeden kamarád mi řekl: ”…vesnice, co?” A já Zlín bránila, vždyť je to můj druhý domov a možná se někdy stane i tím prvním. Ale nyní se odvážím o to, čemu se neříká spontánnost. ”Co si představíte, když vám řeknu ”průmyslová vesnice”?” Není to náhodou seskupení těch divných, šedivých budov, sídel firem, které mají vždy v logu červenou? Obrovští strašáci místo selských stavení. A co ulice plná značkových obchodů místo rozkvetlých alejí ? A co drahé restaurace a prostorné banky? Někdo tomu říká umělá image a někdo cizí krása.

(Na druhou stranu, musím se zastat nemalých parků v centru a krásné zoologické zahrady, jak mi bylo mnohokrát namítnuto.)

Je tedy jen na nás zlidštění našich měst, vždyť my sami si utváříme prostor, ve kterém žijeme.

Jistě všichni víme, co tu máme, ale řekli jsme si už někdy: ”Ano, tak tohle nám tu schází !” ? Já zde bydlím sice jen chvilku, ale přesto už jsem k určitým věcem kritická. A jedna z nich je kultura. Proto mě mrzí, že místo aspoň jedné luxusní banky nestojí opravdová Zlínská galerie.

Přesto všechno, co si o Zlíně uvědomujeme a je dobře, že si to uvědomujeme, protože jen tak se s tím dá něco dělat, máme všichni toto město rádi. My ho potřebujeme a ono potřebuje nás. Nyní si tedy já sama za sebe snažím ujasnit stanovisko mezi mnou a místem, kde žiji. Protože jen tak můžeme dosáhnout vzájemné a vstřícné komunikace.

 

 

Petra Bitnerová, 1.roč. MK

15.11.1999

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Kultura a společnost:

02.06.2008  Český podzim bude horký. A nejen v televizi Pavel Daniel (Kurzy.cz)
19.03.2008  I svět literatury má své špatné zprávy Pavel Daniel (Kurzy.cz)
21.12.2007  Postavení žen a mužů ve společnosti od Factum Invenio Pavel Daniel (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688