Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Výběr zpráv  |  06.02.2007 10:24:40

Nejen české, ale i moravskoslezské akcie dokáží investorům hodně vydělat

Česká republika je prý nemilosrdně rozdělena na Čechy a zbytek území. Takovými zprávami jsme v poslední době bombardováni, zvlášť v souvislosti s výsledky voleb či uvažováním samotných voličů. O tom, že to ve světě financí a ekonomiky ale zas tak neplatí jsme ale už bohužel přesvědčováni méně často. Zatímco „TI“ v Česku, prý mají v podstatě všechno, ti „DRUZÍ“ klepou téměř bídu s nouzí.
Jenže, jak ukazují poslední rozbory a analýzy všetečných novinářů, není to obraz světa, který by říkal pravdu. Tak třeba deník Mladá fronta Dnes přinesl analýzu, ze které jednoznačně vyplývá, že ten, kdo na začátku tohoto desetiletí investoval do akcií některých podniků v Moravskoslezském kraji, je dnes dozajista několika násobným milionářem.
Nevěříte? Jeden příklad za všechny – i na serveru Kurzy.cz v poslední době často dávaný příklad společnosti Vítkovice. Jen za rok 2006 se jejich cena zvýšila z 274 korun na 630 korun a růst stále pokračuje. Že se akcie obchodují na trhu RM-Systém? No a co? Organizátor trhu oznámil, že podobných titulů jako Vítkovice má už ve svém hledáčku zaměřených více a že letos dokonce hodlá na svůj obchodní parket přivést další hodně likvidní tituly. Přečtěte si o tom ZDE.
Investorských příležitostí v kraji, kde je jedna z nejvyšších nezaměstnaností, nejvíce sociálních problémů, je ale paradoxně víc, než dost. Analýza deníku Mf Dnes vyzdvihuje cenné papíry společností jako Třinecké železárny, nebo Mittal. Je to dobrý výsledek, uvědomíme-li si, že řada z těchto „tradičních“ společností prošla kupónovou privatizací a jejich akcie vlastní mnoho lidí v kraji. Analytici dávají do souvislostí také to, zda se nejedná jen o nějakou další investorskou „bublinu“. Slova expertů ale tyhle obavy odmítají. Za růstem hodnoty cenných papírů firem z kdysi železného srdce republiky prý nestojí žádné spekulace, nýbrž mimořádný vzestup cen komodit na celém světě. Zpět ale k Vítkovicím. Příběh jejich cenných papírů doslova a do písmene připomíná americký sen.
Když si uvědomíte, že ještě téměř před pěti roky stál kus akcie Vítkovic necelých sedm korun, a přeskočíte-li pak do současnosti, kdy se obchoduje za více než sedm set korun, nemusíte dlouho počítat, abyste snadno zjistili, kolik jste mohli vydělat. Samozřejmě, že podobných příkladů je víc, jsou i tituly z opačného pólu úspěšnosti. Každopádně zvýšením ceny akcií jednoho podniku se úspěch nemusí zastavit. Bude-li se totiž dařit nějaké „strojírenské“ firmě, mohou se příznivé zprávy za čas promítnout i do růstu hodnoty cenných papírů firem, které s původní společností mají společné to, že třeba od ní berou hlavní surovinu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688