Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Finance  |  05.02.2007 12:51:09

RM-Systém zatraktivňuje nabídku pro investory, konkurovat burze nechce

Společnost RM-Systém, jeden z organizátorů kapitálového trhu v České republice, představila na počátku letošního roku ambiciózní plány. Hladinu investorského rybníka rozčeřila především zpráva, že RMS chce přivést do svých systémů nejen likvidní domácí akcie, ale především vybrané zahraniční tituly, které by se měly obchodovat v korunách. Nejen o tom, jak to bude fungovat, kdy se služba spustí a kolik bude stát, si Kurzy.cz povídaly s Jiřím Vodičkou, ředitelem strategie a marketingu RM-Systému.

 

Jak by měl projekt zatraktivnění nabídky RM-Systému vypadat?

Variant je několik. My to vidíme tak, že ty nejatraktivnější tituly, třeba jako Zentiva, by se na RM-S obchodovaly stejně, jako nyní např. akcie ČEZu ve stávajícím trhu. Tedy, že titul by byl zařazen do obchodování pokyny EasyClick za stejných poplatků a velikosti lotu okolo padesáti tisíc korun. Samozřejmě se nebudeme bránit ani standardním aukčním pokynům na  jednotlivé kusy akcií s rozšířenou možností dispozic. V tomto případě je ovšem nutné počítat s poněkud vyšším poplatkem, než-li v předchozím případě EasyClick. Podobně bychom chtěli zacházet i se zahraničními tituly jako např. akcie Siemens a nebo Volkswagen.

 

Na čem skutečné zprovoznění takového projektu konkrétně závisí?

Spuštění tohoto projektu má v zásadě tři hlavní části. První z nich je legislativní ve věci evidence zahraničních akcií, které nejsou vedeny v SCP. V tomto případě chceme uplatnit naši licenci pro Systém VYpořádání Transakcí (SVYT), která je téměř identická jako např. licence UNIVYC. Samozřejmě součástí legislativních změn jsou úpravy pravidel obchodování na trhu RM-S, kdy v této věci jednáme s ČNB, regulátorem kapitálového trhu.

Druhou z podstatných částí je technické řešení, to znamená naprogramování komunikace s evropským depozitářem Clearstream a systému pro evidenci cenných papírů našich zákazníků. Silné technologické zázemí, které RM-S získal po té co se stal součástí finanční skupiny Fio, umožňuje relativně „snadné“ řešení této části projektu.

Třetí část projektu je obchodní, ta spočívá ve spolupráci s bankami a obchodníky s cennými papíry, kteří by na zahraničních burzách nakoupili akcie a nabízeli je pak k prodeji drobným investorům. S těmito akciemi by individuální investoři vzájemně obchodovali a to v domácí měně na trhu RM-S. Samozřejmě, že licencovaní obchodníci by jako tvůrci trhu zajišťovali likvidní trh, kde je dostatečný počet akcií k nákupu a nebo prodeji. Již máme zajištěn dostatečný počet obchodníků s cennými papíry a jednáme v této věci s dalšími. Cítíme zájem z jejich strany stát se specialistou na obchodování s vybranou skupinu akcií, např. akcie evropských automobilek apod. a  odlišit se tak od ostatních makléřských společností.

 

Existuje nějaký časový harmonogram?

Naším cílem je, aby do letních prázdnin fungovaly na RM-Systému emise, které jsou dnes obchodovány na pražské burze a které jsou evidované v Holandsku, například Zentiva. Ve druhé fázi bychom chtěli do konce roku získat významné zahraniční emise akcií o které je v tuzemsku největší zájem a aby se tu mohly obchodovat v korunách. Jedná se o akcie automobilek, energetických a softwarových koncernů.

 

Nebojíte se výtek, že zbytečně konkurujete pražské burze?

RM-Systém vždycky byl a bude pro malé a střední investory. Znamená to, že tímto projektem nechceme konkurovat burzám, kde většinu objemu obchodů realizují velcí investoři v řádech desítek a nebo stovek milionů korun. Nemá to být o tom, že v RM-Systému budou penzijní fondy nakupovat za stovky milionů korun zahraniční akcie, ale je to pro lidi, kteří chtějí investovat desítky, či stovky jednotek tisíc korun.

 

Znamená to tedy, že bude omezena přístupnost k tomuto trhu?

Tento trh bude samozřejmě otevřen pro všechny. Nebojíme se toho, že by někdo prostřednictvím skupováním titulů v RM-Systému dokázal pohnout cenou. Uvědomte si, že funguje princip tzv. „spojené“ nádoby, tedy to, že, když se titul obchoduje na více místech, vždycky je skupina investorů, kteří „hlídají“ to, jak se cena vyvíjí na všech trzích a v případě, že se děje něco nečekaného, dokáží na to velmi rychle reagovat. Rozhodně si nemyslíme, že po spuštění tohoto projektu dojde ke „stokorunovým“ rozdílům mezi cenami jednotlivých titulů na různých trzích. Příklad ČEZu, který se obchoduje na RM-S, pražské a dalších zahraničních burzách hovoří za vše.

 

Může tento projekt podle vás zvýšit aktivitu firem na kapitálovém trhu, třeba tím, že se zvýší zájem o vydávání IPO v Česku?

 Myslím si, že tento projekt aktivitu firem částečně podpoří, ale neočekávám díky tomu lavinu nových IPO. Náš trh je zaměřen na malé a střední investory a pro úspěšnou realizaci IPO jsou klíčoví velcí institucionální investoři. Navíc třeba příklad Zentivy – tam byla velká část z emise umístěna na londýnskou burzu pro velké investory, zbytek byl pro Prahu.

Malí a střední investoři, na něž se zaměřujeme, jsou stále významnější pro popularitu společností, které se rozhodnou pro realizaci IPO. Klíčovým faktorem pro úspěšný úpis emise nových akcií jsou ale velcí institucionální investoři a ti jsou obvykle v Londýně a dalších světových finančních centrech. Budeme proto prioritně usilovat o to, aby se případné nové IPO sekundárně obchodovaly na trhu RM-S. Ale nevzdáme se možnosti vyjednat s emitenty, aby menší část z primární emise mohla být upsaná primárně individuálními investory z řad našich zákazníků. Z hlediska popularity emitentů IPO mezi širokou veřejností má RM SYSTÉM co nabídnout.

 

Cítíte podporu ze strany státních institucí při tvorbě tohoto projektu?

Státní instituce si drží povinnosti přesně podle zákonů. Naší povinností je, abychom se v mantinelech, které jsou dány, dokázali pohybovat. Každopádně ta spolupráce je velmi korektní.

 

Jak jinak může RM-Systém zvýšit atraktivitu titulů, které jsou v něm obchodovány?

Důležitá je diskuse s obchodníky a zákazníky na téma, který akciový titul by mohl být zajímavý. RM-Systém má navíc jakýsi exkluzivní segment trhu, to je EasyClick, ve kterém se obchodují jen vybrané tituly. Ideálním příkladem, jak se titul po zavedení do lepšího trhu vylepšil, je příklad Vítkovic. Likvidita emise stoupla o řád, když byly Vítkovice zařazeny do obchodování přes pokyny EasyClick.

 

Máte nějaký další takový tip?

Takových tipů máme víc, ale v současné době zpracováváme podněty od významného obchodníka s cennými papíry Po vyhodnocení potenciálu navržených akcií bychom zvážili možnost zařazení na volný trh a případně ještě do segmentu EasyClick.

 

Fio oznámilo, že chce otevřením nových padesáti poboček, silněji konkurovat bankám. Vzhledem k tomu, že Fio vlastní RM-Systém, dá se v tomto smyslu očekávat zvýšení atraktivity investic na vašem kapitálovém trhu?

Přesně je to tak, že více než padesát poboček RM-Systému začíná postupně nabízet komplexní služby Finanční skupiny Fio. Hlavní přínos z tohoto je, že naši klienti pak mohou obchodovat na obchodních místech RM-S se zahraničními akciemi a také využít úvěr pro obchodování, tzv. margin. To dosud nebylo možné a přináší tak nové možnosti.

 

Uvažujete v souvislosti s novými možnostmi, že byste obchodovali i s komoditami a nebo kontrakty typu futures?

O projektech typu obchodování s elektřinou neuvažujeme. RM-Systém kdysi vlastnil podíl v komoditní burze, ale prodal jej. V současné době rozhodně neuvažujeme o tom, že bychom se ke komoditním burzám vrátili. Naším zákazníkem je menší a střední investor a ten si elektřinu kupuje „standardním způsobem“. Stávající zkušenosti ukazují, že v Česku jsou komoditní burzy nástrojem spíše obchodní politiky firem, které s komoditami v Česku obchodují.

Něco jiného je ovšem obchodování s deriváty s komoditami nebo cennými papíry jako podkladovým aktivem. Průběžně se připravujeme na rozšíření licence pro organizování trhu s deriváty.

 

Chcete pokračovat i v projektu setkávání drobných investorů a představitelů firem, které se v RM-S obchodují?

To rozhodně. Je to z našeho pohledu jediné fórum, kde se lidé mohou přímo zeptat představitelů firem na podrobnosti o dění ve společnostech s jejichž akciemi obchodují. Zároveň můžeme naučit lidi výukou a přednáškami řadě postupů, na které by museli jinak přijít sami.

 

 

Jiří Vodička (29) působí na trhu s cennými papíry RM-SYSTÉM od roku 2000, aktuálně na pozici ředitele pro strategii a marketing odpovídá za obchodní vztahy s institucionálními zákazníky a marketingové aktivity akciového trhu. Mezi jeho nejvýznamnější pracovní projekty patří systém obchodování s akciemi EasyClick. Je členem výboru ČNB pro makléřské zkoušky a má několikaleté zkušenosti s řízením event marketingových aktivit Volkswagen Group Russia.

Absolvoval ČVUT v Praze, kde nyní dokončuje doktorské studium v oboru řízení ekonomické hodnoty podniků a oceňování aktiv. Hovoří anglicky, rusky a německy. Mezi záliby patří zejména cyklistika, běžecké lyžování a cestování do netradičních zemí. V loňském roce úspěšně absolvoval ve Švédsku nejdelší světový závod v běhu na lyžích, devadesátikilometrový Vasův běh.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688